Το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο ορισμένα άτομα έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την εξέταση στο ιατρείο, ενώ εκτός ιατρείου παρουσιάζουν φυσιολογικές τιμές πίεσης, ονομάζεται υπέρταση της λευκής μπλούζας (White Coat Hypertension) και έχει τεκμηριωθεί μέσω 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης με holter.

Για πολλά χρόνια, η υπέρταση της λευκής μπλούζας κατατασσόταν στις καλοήθεις μορφές της αρτηριακής υπέρτασης που δεν χρειαζόταν αντιμετώπιση με φάρμακα  αφού η άνοδος της πίεσης αποδίδεται στο παροδικό στρες που δημιουργεί η ιατρική εξέταση.

Μια μελέτη όμως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine βρήκε ότι τα άτομα με υπέρταση λευκής μπλούζα έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν μόνιμη υπέρταση. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 άτομα εκ των οποίων οι 128 είχαν υπέρταση λευκής μπλούζας. Κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας, το 47% του συνόλου των εθελοντών ανέπτυξε μόνιμη υπέρταση, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 20% για όσους δεν είχαν υπέρταση της λευκής μπλούζας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που εμφανίζουν υπέρταση λευκής μπλούζας ενδέχεται να έχουν κακή καρδιαγγειακή πρόγνωση. Ανάλογα αποτελέσματα υπήρξαν και σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 και αφορούσε 1.400 άτομα τα οποία τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 10 χρόνια.

Το 2015, μια μελέτη που ονομάστηκε Dallas Heart Study και περιέλαβε 3.027 εθελοντές, έδειξε ότι τα άτομα με υπέρταση άσπρης μπλούζας παρουσίαζαν ελάττωση της ελαστικότητας των αρτηριών τους και επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας.

Το 2016, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology μια μελέτη που αναζήτησε τις αιτίες που εμφανίζεται το φαινόμενο της άσπρης μπλούζας. Βασικός παράγοντας ίσως είναι η ευαισθησία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ορισμένων ανθρώπων. Γι’ αυτό πολλά από αυτά τα άτομα παρουσιάζουν μια ελαφρά ταχυκαρδία όταν αντικρίζουν τον γιατρό στο ιατρείο του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα άτομα με σύνδρομο άσπρης μπλούζας χρειάζονται παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως π.χ. ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υψηλή κακή χοληστερίνη.