Οι άνδρες που έχουν προβλήματα γονιμότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal εξέτασε 1,2 εκατομμύρια εγκυμοσύνες στη Σουηδία, σε μια περίοδο 20 χρόνων. Οι άνδρες που είχαν ακολουθήσει ICSI – ενδοωοπλασμική έγχυση σπερματοζωαρίου, μια θεραπεία ειδικά για την ανδρική υπογονιμότητα- είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνικά μητρώα γεννήσεων και καρκίνου. Εξετάστηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο γεννήσεις μεταξύ του 1994 και του 2014 και περιπτώσεις καρκίνου. Η σύλληψη των περισσότερων μωρών (97%) έγινε φυσιολογικά, ενώ των 20.618 μέσω IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση), αν και τα δεδομένα δεν δείχνουν εάν τα προβλήματα γονιμότητας ήταν του άνδρα ή της γυναίκα. Περίπου 14,882 (1,3%) γεννήσεις προέκυψαν μέσω ICSI, όπου επιλέγεται ένα και μόνο σπερματοζωάριο καλής ποιότητας και εγχύεται απευθείας στο ωάριο.

Η ICSI χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία το 1992, με κάθε υπόθεση να καταγράφεται σε μητρώο.

Από την ομάδα φυσικής σύλληψης, 3.244 (0,28%) πατέρες διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με 77 (0,37%) στην ομάδα IVF και 63 (0,42%) μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει ICSI. Οι άνδρες της ομάδας ICSI είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πρόωρο καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 55 ετών.

Η καθηγήτρια Yvonne Lundberg Giwercman, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Οι αριθμοί του καρκίνου του προστάτη είναι πολύ μικροί, αλλά αυτοί οι άνδρες είναι πολύ νέοι. Είναι μια μικρή ομάδα υψηλού κινδύνου και πρέπει να τους παρακολουθούμε πιο προσεκτικά».

Ο Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Έχει υποστηριχθεί ότι η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να χρησιμεύσει ως ένδειξη για την υγεία των ανδρών, την οποία θα πρέπει να έχουν στο νου τους περισσότερο οι άνδρες και οι γιατροί τους» και πρόσθεσε: «Είναι βέβαια σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν είναι οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προκαλούν καρκίνο του προστάτη, αλλά ότι η υπογονιμότητα συνδέεται με την ασθένεια. Ίσως όλοι οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με πρόβλημα γονιμότητας στα 20 και 30 τους να πρέπει να λαμβάνουν ένα φυλλάδιο που να εξηγεί τι μπορεί να σημαίνει γι’ αυτούς στη δεκαετία των 50 και των 60 χρόνων τους, ώστε να γνωρίζουν πιθανά μελλοντικά προβλήματα και να ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον γιατρό τους λίγο πιο συχνά από ό,τι συνήθως».