Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο τύπου στιλό εξερράγη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 24χρονου άνδρα από το Τέξας: Η μπαταρία του ανατινάχθηκε όταν ο William Brown προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει, εκτοξεύοντας θραύσματα από μέταλλο στο πρόσωπο και το λαιμό του και κόβοντας μια αρτηρία του. Ο άτυχος νέος πέθανε δύο ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο από εγκεφαλικό επεισόδιο – είναι τουλάχιστον το δεύτερο θανατηφόρο τέτοιο περιστατικό  στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι βλάβες των μπαταριών ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν προκαλέσει εκατοντάδες έως χιλιάδες παρόμοιους τραυματισμούς, όπως αναφέρουν αμερικανικές εκθέσεις. Το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Τάραντ διαπίστωσε ότι θραύσματα από την μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εξερράγη τραυμάτισαν το κρανίο του Brown, έκοψαν την καρωτίδα του και τελικά προκάλεσαν τον θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου. Το περιστατικό έγινε στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος με είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας στις 27 Ιανουαρίου.

Ο νεαρός είχε επισκεφθεί το κατάστημα για να ζητήσει βοήθεια για ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο τύπου mechanical mod – ένα μοντέλο που είναι γνωστό ότι έχει προβλήματα. Όταν προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει μέσα στο αυτοκίνητο, η μπαταρία εξερράγη με αρκετή ισχύ για να λιώσει πλαστικά στο όχημα και να εκτοξεύσει μεταλλικά θραύσματα από τη συσκευή στο πρόσωπο του Brown. Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος κάλεσαν ασθενοφόρο, αφού είδαν τον άτυχο νέο να αιμορραγεί στον χώρο στάθμευσης.

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν το θραύσμα από την καρωτίδα χειρουργικά και έβαλα τον ασθενή σε τεχνητό κώμα, όμως τελικά δεν τα κατάφερε.

Ο 24χρονος ήταν εξουσιοδοτημένος ηλεκτρολόγος και δεν ήταν συστηματικός καπνιστής – δοκίμαζε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για πρώτη φορά, όπως δήλωσαν οι οικείοι του.

Τον περασμένο Μάιο, ένας 38χρονος στη Φλόριντα σκοτώθηκε επίσης από έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου τύπου στιλό: Ο Tallmadge D’Elia έπαθε εγκαύματα στο 80% του σώματός του και πέθανε όταν θραύσματα μέταλλου εισήλθαν στο κρανίο του.

Μια κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπήρξαν 195 τεκμηριωμένες περιπτώσεις έκρηξης ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ 2009- 2016. Το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Πυρκαγιάς διαπίστωσε ότι το 29% των περιστατικών εκρήξεων μπαταριών ηλεκτρονικών τσιγάρων από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2016 προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς.