Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν από σήμερα στο Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης σε αυτές τις περιοχές του νέου κορωνοϊού. Επίσης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινώσει αύριο ένα νέο σχέδιο διάρκειας ενός μήνα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα 1.547 χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ -ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα- έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, όπως και οι περίπου 1.000 νοσηλευόμενοι και οι 119 διασωληνωμένοι, τη στιγμή που οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν φτάσει τους 603. Η Αττική παρέμεινε «πρωταθλήτρια» με 419 κρούσματα, αλλά η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι πιο ανησυχητική, καθώς κατέγραψε περίπου τα ίδια κρούσματα (384), αλλά με το 1/4 του πληθυσμού. Στη Λάρισα τα κρούσματα ήταν 61 και στη Ροδόπη 57, εξ ου και το «κόκκινο» επίπεδο μέτρων που πρόκειται να επιβληθεί.

Στο Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου παραμένουν οι περιφέρειες Ιωαννίνων (51 κρούσματα χθες),  Κοζάνης (8), Καστοριάς (15) και Σερρών (158).

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι «Απεστάλησαν χθες 130.000 rapid tests σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται και στο προσωπικό, αλλά και στα ΤΕΠ, στους νοσηλευόμενους, σε όσους την έχουν ανάγκη». Υπογράμμισε επίσης, ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί από όλους: «Κάνω έκκληση στους πιο μεγάλους σε ηλικία συμπολίτες μας. Πρέπει πλέον να προσέχουν πολύ παραπάνω οι άνθρωποι οι οποίοι είναι προχωρημένης ηλικίας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κορονοϊό. Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν πιο πολύ από τον ιό. Πρέπει να αυτοπροστατευτούμε, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Η μάσκα είναι η προστασία μας αυτή τη στιγμή και μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα δώσουμε πρώτα απ’ όλα σε ευπαθείς ομάδες».

Όσον αφορά τις αντοχές του ΕΣΥ, ο Υπουργός σημείωσε: «Είναι εμφανές πλέον ότι δεν πρόκειται μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο κομμάτι της περίθαλψης, βλέπετε ότι εμείς μόνιμα ανοίγουμε και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ, μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ σε COVID, εγκαινιάζουμε νέες ΜΕΘ, συνεργαζόμαστε και με τον ιδιωτικό τομέα, προσλαμβάνουμε νέο προσωπικό.

Όμως, είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα μόνο περίθαλψης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να νοσήσουμε όσο γίνεται λιγότεροι. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτούς τους μήνες τους οποίους έχουμε μπροστά μας μέχρι να έχουμε το εμβόλιο».