Στο μέτωπο της θεραπείας του κορωνοϊού, πολλά υποσχόμενα είναι τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία για δύο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία δείχνουν ότι αυτές οι θεραπείες μπορούν να κρατήσουν τους ασθενείς μακριά από το νοσοκομείο ή και ακόμη και να αποτρέψουν τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό εξολοκλήρου.

Η εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 70% σε νεοδιαγνωσμένους ασθενείς με Covid-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας λόγω της ηλικίας τους ή άλλων υποκείμενων νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής καταγράφηκαν 10 θάνατοι, όμως ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και όχι το κοκτέιλ αντισωμάτων.

Ταυτόχρονα, η Regeneron Pharmaceuticals Inc. ανέφερε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια συνεχιζόμενη έρευνα που έδειξε ότι το δικό της κοκτέιλ αντισωμάτων απέτρεψε συμπτωματικές λοιμώξεις σε ανθρώπους που συγκατοικούσαν με κάποιον που είχε Covid-19. Η φαρμακευτική αγωγή χορηγήθηκε μέσω πολλαπλών ενέσεων και όχι ορού, γεγονός που διευκολύνει την παροχή της θεραπείας.

Ωστόσο, καμία από τις δύο μελέτες δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση, ούτε έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους, ενώ τα δεδομένα της Regeneron βασίζονται μόνο στο ένα τέταρτο των ασθενών της κλινικής δοκιμής.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν την επείγουσα χρήση των θεραπειών της Eli Lilly και Regeneron για ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις Covid-19 που δεν απαιτούν νοσηλεία, καθώς η έρευνα για τις θεραπείες συνεχίζεται. Τώρα, και οι δύο εταιρείες ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την έγκριση των φαρμάκων τους με βάση τα νέα στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της Regeneron ήταν στα πρώτα 409 άτομα μιας κλινικής δοκιμής σε περισσότερα από 2.000 μέχρι στιγμής. Οι λοιμώξεις από κορωνοϊό μεταξύ αυτών που έλαβαν τη θεραπεία ήταν 50% μειωμένες έναντι μεταξύ εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ κανείς τους δεν παρουσίασε συμπτώματα. Οι λοιμώξεις ήταν επίσης μικρότερης διάρκειας και η ποσότητα του ιού ήταν χαμηλότερη μεταξύ αυτών που έλαβαν τα αντισώματα.

Τα νέα αποτελέσματα της Eli Lilly προέρχονταν από μελέτη σε 1.035 μη νοσοκομειακούς ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Covid-19. Περίπου το 2% όσων έλαβαν την αγωγή νοσηλεύτηκε αργότερα ή πέθανε έναντι του 7% της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο.