Μια νέα μικρή έρευνα σε ποντίκια έχει δείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υγρά ατμίσματος που περιέχουν νικοτίνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν το άτμισμα είναι πραγματικά μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διεξήγαγαν μελέτη σε 40 ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου για ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Moon-Shong Tang και η ομάδα του εξέθεσαν τα ποντίκια σε ένα αεροζόλ νικοτίνης σαν εκείνο που χρησιμοποιείται στα υγρά ατμίσματος. Μία ομάδα 20 ποντικών εκτέθηκε στο ίδιο αεροζόλ χωρίς νικοτίνη, ενώ μια τρίτη ομάδα από 20 ποντικούς πέρασε το ίδιο διάστημα σε ένα δωμάτιο με φιλτραρισμένο αέρα.

Αναπνέοντας τον ατμό για 20 ώρες την εβδομάδα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 22,5% της ομάδας των ποντικών που εκτέθηκαν στο αεροζόλ νικοτίνης ανέπτυξε καρκινικούς όγκους στην επένδυση των πνευμόνων και το 57,5% είχε αναπτύξει νεοπλασίες στον ιστό της ουροδόχου κύστης που μπορεί να είναι πρόδρομοι καρκίνου.

Από την άλλη, η ομάδα των ποντικών που εκτέθηκαν σε αεροζόλ που δεν περιείχε νικοτίνη δεν ανέπτυξε όγκους των πνευμόνων, ενώ το 6,3% είχε προκαρκινικές νεοπλασίες στην ουροδόχο κύστη. Μόνο το 5,6% των ποντικών στην ομάδα ελέγχου που ανέπνεε απλώς φιλτραρισμένο αέρα εμφάνισε όγκους στον πνεύμονα και κανένα νεοπλασία στην κύστη.

Πέντε ποντίκια από την ομάδα που εκτέθηκε σε αεροζόλ με νικοτίνη πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους – το ίδιο συνέβησαν σε δύο από τα ποντίκια σε κάθε μία από τις άλλες ομάδες.

Η ομάδα στο NYU τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε αν το άτμισμα οδηγεί σε καρκίνο στον άνθρωπο. Ωστόσο, ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science, θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να το σκέφτονται δύο φορές προτού δοκιμάσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

«Χρειαζόμασταν αξιόπιστα στοιχεία που να καθοδηγούν τους ανθρώπους στις επιλογές τους και είναι σαφές ότι η νικοτίνη από μόνη της θα προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων», δήλωσε ο Δρ Tang.

Οι ασθένειες και οι θάνατοι που σχετίζονται με το άτμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας δηλώνουν ότι υπάρχουν τώρα 1.080 κρούσματα και 19 θάνατοι. Ως απάντηση, πολλά κράτη έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις στα αρωματισμένα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων.