Η Pfizer δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους κατασκευαστές γενοσήμων φαρμάκων να προμηθεύσουν το αντιικό της χάπι κατά της Covid-19 σε 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω συμφωνίας αδειοδότησης με τον διεθνή όμιλο δημόσιας υγείας Medicines Patent Pool (MPP).

Η συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ της Pfizer και του MPP θα επιτρέψει στον όμιλο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη να χορηγεί δευτερεύουσες άδειες σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενοσήμων φαρμάκων, ώστε να φτιάξουν τις δικές τους εκδόσεις του φαρμάκου που η Pfizer θα κυκλοφορήσει με την επωνυμία Paxlovid.

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι το χάπι της μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου κατά 89% στην κλινική του δοκιμή. Το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ριτοναβίρη, ένα φάρμακο για τον HIV που είναι ήδη διαθέσιμο.

Η συμφωνία αδειοδότησης ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία από την ανταγωνίστρια Merck για την παραγωγή γενόσημης έκδοσης της δικής της θεραπείας κατά της Covid-19. Οι συμφωνίες είναι ασυνήθιστες ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν την απόλυτη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες καθώς και την πίεση που δέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τα σωτήρια φάρμακά τους προσβάσιμα με πολύ χαμηλό κόστος.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουμε άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τις επιπτώσεις της Covid-19», δήλωσε ο Charles Gore, εκτελεστικός διευθυντής του MPP, ο οποίος ελπίζει ότι η γενόσημη έκδοση του φαρμάκου της Pfizer θα είναι διαθέσιμη εντός μηνών.

Οι 95 χώρες της συμφωνίας καλύπτουν περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού και περιλαμβάνουν όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, αλλά και ορισμένες χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος στην υποσαχάρια Αφρική.

«Πιστεύουμε ότι οι από του στόματος αντιικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων από κορωνοϊό… Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις- έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla.

Η Pfizer θα παραιτηθεί από δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, θα παραιτηθεί από δικαιώματα και στις άλλες χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία, για όσο η Covid-19 παραμένει ταξινομημένη ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.