Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα, «έξυπνη» συσκευή που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Έως σήμερα ακόμη και τα καλύτερα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν ταυτόχρονα την ένταση όλων ανεξαίρετα των φωνών και των ηχητικών πηγών, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ενοχλητική κακοφωνία, ιδίως σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον.

Σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση, το «έξυπνο» ακουστικό μπορεί να εστιάζει επιλεκτικά, σε πραγματικό χρόνο, σε συγκεκριμένες φωνές στο περιβάλλον. Η συσκευή μιμείται τη φυσική ικανότητα του εγκεφάλου να απομονώνει και να ενδυναμώνει μια φωνή σε σχέση με το «υπόβαθρο», ώστε ο χρήστης της συγκεκριμένης τεχνολογικής καινοτομίας να ακούει καλύτερα τη φωνή στην οποία επιθυμεί να εστιάσει.

Για τη δημιουργία της συσκευής, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νίμα Μεσγκαρανί του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και εξελιγμένων αισθητήρων που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο του χρήστη. Για να διαχωρίζει τις επί μέρους φωνές των ομιλητών γύρω από τον χρήστη, η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο. Στη συνέχεια- με βάση τα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου- μπορεί να «καταλάβει» σε πια φωνή εστιάζει την προσοχή του ο χρήστης οπότε ενισχύει μόνο τη συγκεκριμένη φωνή (με χρονική υστέρηση λίγων δευτερολέπτων) και όχι τις υπόλοιπες, που πιθανόν να υπάρχουν σε έναν χώρο.

Όταν η προσοχή του χρήστη στρέφεται σε άλλη φωνή, το έξυπνο ακουστικό αντιλαμβάνεται την αλλαγή και ανταποκρίνεται αναλόγως. Σημαντικό είναι ότι, η συσκευή λειτουργεί και με φωνές που ο χρήστης δεν έχει ξανακούσει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να δημιουργήσουν ένα μη επεμβατικό «έξυπνο» ακουστικό, το οποίο δεν θα χρειάζεται ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλο για να παρακολουθεί την ακουστική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Στόχος των επιστημόνων είναι, μελλοντικά, η συσκευή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως ακουστικό για ανθρώπους με προβλήματα ακοής, αλλά και ως μέσο ενίσχυσης της ακοής για την ακρόαση ομιλιών από απόσταση

Θεωρητικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από βαρήκοους, αλλά ως «ακουστικά κιάλια» από οποιονδήποτε, προκειμένου να παρακολουθεί κρυφά από απόσταση συνομιλίες ανθρώπων (κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, αναφορικά με το κατά πόσο είναι θεμιτή η χρήση της τεχνολογίας για σκοπούς κατασκοπείας).