Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 πέφτουν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος ενός νέου κύματος το φθινόπωρο παραμένει υψηλός, καθώς οι κοινωνίες ανοίγουν και η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Δέλτα, που εμφανίστηκε στην Ινδία, εξαπλώνεται, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς οι αριθμοί νέων κρουσμάτων συνέχισαν να πέφτουν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, σε ορισμένες περιοχές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και πολλές κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

Προτρέποντας τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις να επιδείξουν «προσοχή και κοινή λογική» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Hans Kluge, δήλωσε ότι η μετάδοση της κοινότητας ήταν ακόμη ευρεία και ότι αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς τα ταξίδια και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις αυξάνονται.

«Ήμασταν σε αυτό το σημείο ξανά», είπε ο Δρ Kluge: «Το περασμένο καλοκαίρι, τα κρούσματα αυξήθηκαν σταδιακά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και μετά πέρασαν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οδηγώντας σε καταστροφική απώλεια ζωών το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος ξανά».

Η Katy Smallwood, ανώτερος υπάλληλος έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική: «Δεν είναι ακόμη διαδεδομένη στην Ευρώπη, αλλά σε ορισμένες χώρες έχει ήδη εκτοπίσει την κυρίαρχη παραλλαγή Άλφα», είπε.

«Έχουμε δει πολύ σημαντικές ενδείξεις για σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα, έχουμε δει μια αρχική εκτίμηση για αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και έχουμε δει κάποιες ενδείξεις διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά μετά από μία μόνο δόση εμβολίου. Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος όσον αφορά τη μετάδοση στην κοινότητα», συμπλήρωσε.

Ο Δρ Kluge είπε ότι μια νέα εκστρατεία του ΠΟΥ, με την ονομασία «Summer Sense», θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «απολαύσουν το καλοκαίρι, αλλά με ασφάλεια… Αν θέλετε να ταξιδέψετε, σκεφτείτε αν υπάρχει ανάγκη να το κάνετε. Εάν αποφασίσετε να το κάνετε, κάντε το με ασφάλεια». Οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να εκμεταλλευτούν την καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση για να αυξήσουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους για τεστ, ιχνηλάτηση και νοσηλεία. Πρέπει να μάθουμε από τα μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς».

Τριάντα έξι από τις 53 χώρες του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ χαλαρώνουν τους περιορισμούς: «Αλλά δεν είμαστε σε καμία περίπτωση εκτός κινδύνου», τόνισε ο Δρ Kluge.