Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες τάσεις στις επεμβάσεις καρδιάς;
Βασικότερο μέλημα των καρδιοχειρουργών είναι πρωτίστως τα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα, η ασφάλεια και οι ελάχιστες επιπλοκές για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις καρδιάς. Όμως στη σύγχρονη καρδιοχειρουργική σημαντικότατο ρόλο παίζει πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο η ελαχιστοποίηση των τομών, η μείωση του πόνου και η γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ρομποτικές και ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς: Τι μας προσφέρουν;
Με τη χρήση ρομποτικών και ενδοσκοπικών συστημάτων αποφεύγεται η στερνοτομή, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση τρισδιάστατης εικόνας και μέσω μικρών τομών και ειδικών εργαλείων στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα.

Με τις ρομποτικές και ενδοσκοπικές τεχνικές μπορούν να πραγματοποιηθούν με μεγάλη ακρίβεια επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), επισκευές (βαλβιδοπλαστικές) και αντικαταστάσεις βαλβίδων, αποκαταστάσεις συγγενών καρδιοπαθειών (όπως μεσοκολπικά ελλείμματα), αφαιρέσεις ενδοκαρδιακών όγκων (όπως μυξώματα) και πολλές άλλες. Βασικό πλεονέκτημα των τεχνικών αυτών είναι: ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα, λιγότερος πόνος, μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αφού πλέον δεν απαιτείται η διατομή του στέρνου στο μέσο του θώρακα.

Τι είναι οι υβριδικές επεμβάσεις καρδιάς;

Η σύγχρονη καρδιοχειρουργική αποτελεί ένα πεδίο συνεργασίας και συνεχούς εξέλιξης μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων. Οι υβριδικές επεμβάσεις καρδιάς προϋποθέτουν τη συνεργασία του καρδιοχειρουργού με ιατρό άλλης ειδικότητας ενώ το αποτέλεσμα συγκεντρώνει τα θετικά χαρακτηριστικά της κάθε τεχνικής. Έτσι υβριδικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται:

-Στη στεφανιαία νόσο πολλών αγγείων με τη χρήση μοσχευμάτων και stents για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα

-Στις παθήσεις της αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με πολύ μικρές ή και καθόλου τομές με χρήση διακαθετηριακών βαλβίδων (tavr ή tmvr)

-Στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με επεμβάσεις κατάλυσης

-Στην αντιμετώπιση ανευρυσμάτων θωρακικής αορτής με την τοποθέτηση stent και αποφυγή των μεγάλων «ανοικτών» χειρουργείων

Ποιες άλλες νεότερες τεχνικές εφαρμόζονται σήμερα;

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχει μια μεγάλη σειρά εξελίξεων όπως:

-οι νεότερες βιοπροσθετικές βαλβίδες που αφορούν νεότερες ηλικίες ασθενών που δεν θέλουν να παίρνουν αντιπηκτικά

-η χρήση ενδοσκοπικών συστημάτων για την αφαίρεση φλεβικών μοσχευμάτων από το πόδι με τομές λίγων χιλιοστών

-οι βαλβίδες ταχείας έκπτυξης που συντομεύουν τη διάρκεια της επέμβασης

Σαν συμπέρασμα:

Οι σύγχρονες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις είναι πλέον εξατομικευμένες. Χρέος του σύγχρονου καρδιοχειρουργού είναι να σχεδιάζει μαζί με τον ασθενή την ιδανική για εκείνον επέμβαση με την καλύτερη δυνατή προσπέλαση και το μικρότερο τραύμα. Οι τεχνικές αυτές είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη από την ομάδα μας που εξειδικεύεται στη ρομποτική, υβριδική και ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, με κόστη που καλύπτονται τόσο από τις ιδιωτικές ασφάλειες αλλά και κατά μεγάλο ποσοστό από τα δημόσια ταμεία.

Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης MD, PhD, FETCS
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής κλινικής, Ειδικός ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
www.roubelakis.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, PhD, FETCS, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής κλινικής, Ειδικός ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, www.roubelakis.gr