Οι άνθρωποι που πίνουν καυτό τσάι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου, όταν η συνήθειά τους συνδυάζεται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη.

Ερευνητές στην Κίνα διενήργησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καυτού τσαγιού και του καρκίνου του οισοφάγου. Ενώ η σχέση μεταξύ των ζεστών ροφημάτων και του καρκίνου έχει ερευνηθεί στο παρελθόν, τα αποτελέσματα δεν ήταν ποτέ τελείως πειστικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιολογήσουν αυτήν την συσχέτιση με πρόσθετους παράγοντες, δηλαδή εάν οι άνθρωποι που πίνουν καυτό τσάι και αναπτύσσουν καρκίνο του οισοφάγου καπνίζουν επίσης τσιγάρα και πίνουν υπερβολικά αλκοόλ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, περιελάμβανε την αξιολόγηση περισσότερων από 450.000 ατόμων σε δέκα περιοχές της Κίνας για διάστημα εννέα ετών. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν μεταξύ 30 και 79 ετών.

Οι ερευνητές σημείωσαν τη θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται συνήθως το τσάι και οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις καθημερινές συνήθειες του τρόπου ζωής τους στην αρχή της μελέτης.  Μέχρι το τέλος της μελέτης, αναφέρθηκαν 1.731 κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν τσάι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα και κατανάλωναν λιγότερο από 15 γραμμάρια αλκοόλ σε καθημερινή βάση, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που έπιναν ζεστό τσάι και κατανάλωναν 15 γραμμάρια ή περισσότερο αλκοόλ κάθε μέρα ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από τον εν λόγω καρκίνο. Οι άνθρωποι που κάπνιζαν τακτικά και έπιναν καυτό τσάι. ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια.

Η Jun Lv, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και κύρια συγγραφέας της μελέτης, συμβουλεύει για την αποφυγή του καρκίνου του οισοφάγου: «Είναι σημαντικό να απέχουν από το καυτό τσάι όσοι καταναλώνουν υπερβολικά αλκοόλ και καπνίζουν, ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου. Φυσικά, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι πιο σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου».

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι μια αίσθηση πόνου ή καψίματος κατά την κατάποση ή μια αίσθηση σαν το φαγητό να κολλάει στον λαιμό.