Αν η απώλεια βάρους βρίσκεται ψηλά στην κορυφή της λίστας αποφάσεών σας για το νέο έτος, μην παραλείπετε να πιείτε έναν καφέ ακόμα. Γιατί; Νέα έρευνα δείχνει ότι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους.

Τα ευρήματα προκύπτουν από έρευνα 24 εβδομάδων που έδειξε την επίδραση του καφέ σε 126 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες στη Σιγκαπούρη. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αρχικά αν ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο καφές είχε ένα τέτοιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Αλλά υπήρχε ένα απροσδόκητο εύρημα στα αποτελέσματα: Όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα για διάστημα έξι μηνών, είδαν σχεδόν 4% μείωση στο σωματικό τους λίπος.

«Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από την απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε, η οποία οφειλόταν ειδικά στην απώλεια λίπους, σε όσους έπιναν καφέ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Derrick Johnston Alperet, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τ.Η. Chan του Χάρβαρντ. Ο Alperet σημείωσε ότι «αυτή η απώλεια λίπους δεν ήταν πιθανό να οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή στη διατροφή και στη σωματική άσκηση».

Αντίθετα, αυτός και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι η απώλεια λίπους είναι το αποτέλεσμα μιας «μεταβολικής αντίδρασης», κατά την οποία η καφεΐνη αναγκάζει την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Το τελικό αποτέλεσμα, είπε η Alperet, είναι η καύση περισσότερων θερμίδων και η αξιοσημείωτη μείωση του σωματικού λίπους.

Πάντως, η έρευνα διήρκεσε μόνο έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία οδηγίες να πίνουν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, ενώ οι άλλοι μισοί έπιναν ένα ρόφημα με παρόμοια γεύση, το οποίο δεν ήταν καφές και δεν περιείχε καφεΐνη. Μήπως όμως υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τέτοια κατανάλωση καφέ;

Ο Alperet δεν το νομίζει. Προηγούμενες έρευνες, ανέφερε, ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι εντός των σημερινών ορίων που θεωρούνται φυσιολογικά. Οι μελέτες, ανέφερε, υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί καταναλώνουν μέχρι και τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως, ενώ οι Ευρωπαίοι μπορούν να πίνουν κατά μέσο όρο έως και επτά φλιτζάνια.

Η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής, δεν είναι τόσο σίγουρη: «Τα τέσσερα φλυτζάνια είναι κοντά στα υψηλά όρια κατανάλωσης, οπότε δεν θα πρότεινα τόσο μεγάλη κατανάλωση», σημείωσε.  «Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης, όμως μπορεί να επηρεάσει το σώμα συνολικά, προκαλώντας πονοκεφάλους, δυσφορία, ταχυκαρδία και ενοχλήσεις στο στομάχι», τόνισε.

Όμως και ο Alperet συμφώνησε ότι «αν κάποιος που δεν πίνει καφέ αποφασίσει ξαφνικά να συμπεριλάβει τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα στη διατροφή του, θα πρέπει να το κάνει με προσοχή και υπολογίζοντας άλλα προϊόντα ή φάρμακα που καταναλώνει και περιέχουν καφεΐνη».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.