Ο πρωινός καφές είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών από εμάς και τον θεωρούμε απαραίτητο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας – και ενώ είναι αλήθεια ότι μπορεί να μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε και οξύνει τις ικανότητές μας για την επίλυση προβλημάτων, δεν θα απογειώσει τη δημιουργικότητά μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Στις δυτικές κουλτούρες, η καφεΐνη συνδέεται στερεοτυπικά με δημιουργικά επαγγέλματα και τρόπους ζωής -από τους συγγραφείς και τον καφέ τους έως τους προγραμματιστές και τα ενεργειακά τους ποτά- και υπάρχουν μια δόση αλήθειας σε αυτά τα στερεότυπα», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Darya Zabelina, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Η αυξημένη εγρήγορση, η μεγαλύτερη εστίαση και η βελτιωμένη κινητική απόδοση είναι γνωστό ότι συνδέονται με την καφεΐνη, αλλά η επίδρασή της στη δημιουργικότητα είναι λιγότερο γνωστή, σημείωσε η καθηγήτρια.

Μαζί με τους συνεργάτες της αξιολόγησαν την επίδραση της καφεΐνης στη συγκλίνουσα και στην αποκλίνουσα  σκέψη 80 εθελοντών, τη μνήμη και τη διάθεση. Η συγκλίνουσα (κριτική) σκέψη χρησιμοποιείται στην επίλυση προβλημάτων, ενώ η αποκλίνουσα (δημιουργική) σκέψη χρησιμοποιείται στη δημιουργικότητα.

Οι εθελοντές έλαβαν είτε ένα χάπι καφεΐνης 200 mg -ισοδύναμο με ένα φλιτζάνι ισχυρό καφέ- είτε πλασίμπο. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η καφεΐνη βελτίωσε τη συγκλίνουσα σκέψη, αλλά δεν είχε πραγματικό αντίκτυπο στην αποκλίνουσα σκέψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η καφεΐνη δεν επηρέασε σημαντικά τη μνήμη εργασίας (η προσωρινή αποθήκευση και χειρισμός πληροφοριών), αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει τη διάθεση – όσοι πήραν το χάπι καφεΐνης ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο λυπημένοι, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Constience and Cognition.

«Τα 200 mg καφεΐνης βελτίωσαν σημαντικά την επίλυση προβλημάτων, αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στη δημιουργική σκέψη», ανέφερε η Darya Zabelina σε δελτίο Τύπου. «Ωστόσο, δεν τη έκανε χειρότερη, όποτε συνεχίστε να πίνετε τον καφέ σας, δεν παρεμβαίνει αρνητικά σε αυτές σας τις ικανότητες».