Κιρσοί είναι οι παθολογικά διατεταμένες φλέβες που διαγράφονται ανάγλυφα στα πόδια. Αναφέρονται συχνά, αν και εσφαλμένα, από τους ασθενείς και ως «φλεβίτες» ή «φλεβίτιδα». Αποτελούν αρκετά συχνό πρόβλημα, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 4 ενηλίκους θα εμφανίσει κιρσούς ενώ σε γυναίκες άνω των 50 ετών, το ποσοστό φτάνει το 50%!

Αν και η ακριβής αιτία εμφάνισής τους δεν έχει αποσαφηνιστεί, σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η κληρονομικότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που εμφανίζονται από νεαρή ηλικία. Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση και εξέλιξή τους είναι η ακινησία, είτε αφορά πολύωρη ορθοστασία είτε καθιστική ζωή, η ζέστη, η παχυσαρκία και ειδικά στις γυναίκες η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και γενικά οι ορμονικές μεταβολές.

Οι κιρσοί, εκτός από αισθητικό πρόβλημα, συνήθως συνοδεύονται και από συμπτώματα, με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες. Ανάλογα όμως με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος, μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορεί να εξελιχθούν σε άτονα έλκη, επιπλοκές οι οποίες αφενός επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αφετέρου, σε προχωρημένες περιπτώσεις, να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο, όταν ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρός και τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η οριστική και ριζική λύση όμως είναι η χειρουργική, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ήδη έχουν εμφανιστεί επιπλοκές.

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η εκρίζωση δηλαδή της «ελαττωματικής» φλέβας και των κλάδων της, μέσω χειρουργικών τομών αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη μοναδική επιλογή. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές, με τις οποίες η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF) (ενδοφλεβική εξάλειψη – endovenous ablation). Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές, δεν απαιτείται νοσηλεία, ο ασθενής φεύγει περπατώντας άμεσα μετά την έξοδό του από το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή δραστηριότητά του ήδη από την επόμενη μέρα!

Τα πλεονεκτήματα της άμεσης μετεγχειρητικής αποκατάστασης, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η δυνατότητα διενέργειας υπό τοπική αναισθησία, έχουν καθιερώσει την ενδοφλεβική εξάλειψη ως πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των κιρσών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια, αφού και η «κλασική», ανοικτή μέθοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες (ιστορικό θρόμβωσης ή σκληροθεραπεία της μείζονος σαφηνούς) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της ενδοφλεβικής μεθόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση.

Dr. Χρήστος I. Ρηγόπουλος
Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός, Επιστημονικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών & Euromedica Ρόδου, Επιστημονικός υπεύθυνος Αγγειολογικού Τμήματος «Cosmetic Derma Medicine»

www.aggeioxeirourgiki.eu, rigopoulos@aggeioxeirourgiki.eu

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός, Επιστημονικός συνεργάτης Ευρωκλινικής Αθηνών & Euromedica Ρόδου, Επιστημονικός υπεύθυνος Αγγειολογικού Τμήματος «Cosmetic Derma Medicine»