Η νόσος Covid-19, η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ίσως δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά σε περίπτωση που ένας ασθενής υποστεί εγκεφαλικό, είναι πιο πιθανό αυτό να αποδειχθεί θανατηφόρο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με ερευνητές, λιγότερο από το 1% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι εξ αυτών έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν επτά φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με τα άτομα που παθαίνουν εγκεφαλικό, αλλά δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν μια ασυνήθιστη αλλά σημαντική επιπλοκή του κορωνοϊού, δεδομένου ότι αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο σοβαρά σε σύγκριση με εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Shadi Yaghi σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο Δρ Yaghi είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου.

Για τη μελέτη, ο Δρ Yaghi και η ομάδα του εξέτασε 32 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταξύ περισσότερων από 3.500 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για Covid-19 σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μεταξύ 15 Μαρτίου και 19 Απριλίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με άλλους ασθενείς με εγκεφαλικό, οι οποίοι όμως δεν είχαν τον ιό. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και Covid-19 είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα από αυτούς που δεν είχαν τον ιό: Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 63% πέθανε, σε σύγκριση με το 9% αυτών που δεν είχαν τον ιό και το 5% αυτών που είχαν πάθει εγκεφαλικό πριν από την πανδημία.

Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στα στοιχεία ότι η Covid-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πήξης του αίματος και θρόμβωσης, που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η εκτεταμένη πήξη του αίματος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με Covid-19», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Jennifer Frontera, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Τα αποτελέσματα δείχνουν την αντιπηκτική αγωγή ως πιθανό μέσο για τη μείωση της ασυνήθιστης σοβαρότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με κορωνοϊό», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.