Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του σπέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη: Οι άνδρες που έτρωγαν περίπου δύο χούφτες αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια καθημερινά για 14 εβδομάδες βελτίωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους και είχαν πιο βιώσιμους «κολυμβητές», όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη έρχεται εν μέσω αναφορών για μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στον δυτικό κόσμο, που συνδέεται με τη ρύπανση, το κάπνισμα και τη διατροφή.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες σύλληψης. Περίπου ένα στα επτά ζευγάρια δυσκολεύεται να επιτύχει μια εγκυμοσύνη και περίπου το 40-50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στους άνδρες.

Οι επιστήμονες χώρισαν τυχαία 119 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών σε δύο ομάδες: στη μία, πρόσθεσαν 60 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως στη συνηθισμένη διατροφή τους, ενώ στην άλλη δεν έκαναν καμία αλλαγή.

Εκείνοι στην ομάδα των καρπών είχαν στο τέλος της έρευνας βελτιωμένο σπέρμα κατά 14% ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, κατά 4% ως προς τη βιωσιμότητά τους, κατά 6% ως προς την κινητικότητά τους και κατά 1% ως προς τη μορφολογία τους (σχήμα και μέγεθος).

Όλα αυτά είναι παράμετροι που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ποιότητας του σπέρματος και σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η έρευνα επιβεβαίωνε προηγούμενες που έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Β βελτίωσε τη γονιμότητα – οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

«Στη βιβλιογραφία συσσωρεύονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στις πιθανότητες σύλληψης», δήλωσε ο Δρ Albert Salas-Huetos, από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτοί οι άνδρες ήταν υγιείς και φαινομενικά γόνιμοι, οπότε δεν ήταν σαφές εάν τα ευρήματα θα είχαν εφαρμογή στον ευρύτερο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας.

Ο Allan Pacey, καθηγητής της ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό οι άνδρες της ομάδας των ξηρών καρπών να είχαν κάνει και άλλες θετικές αλλαγές στη ζωή τους που δεν ελήφθησαν υπόψη από τη μελέτη.