Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 30% θα μπορούσε να σώσει 40 εκατομμύρια ανθρώπους από πρόωρο θάνατο λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η εξάλειψη των τρανς λιπαρών, που υπάρχουν στη μαργαρίνη και τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στα τηγανητά και το fast food, θα μπορούσε να σώσει άλλα 14,8 εκατομμύρια. Η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης τέλος, θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα 39,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλα τα παραπάνω θα είχαν ως αποτέλεσμα να σωθούν συνολικά 94,2 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2040.

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, εκτιμούν ότι η στόχευση αυτών των κρίσιμων παραγόντων θα καταστήσει δυνατή τη βελτίωση της υγείας τα επόμενα 20 χρόνια. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation χρησιμοποίησε παγκόσμια δεδομένα από διάφορες μελέτες και εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Goodarz Danaei, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «η επένδυση πόρων στον συνδυασμό αυτών των τριών παρεμβάσεων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία έως το 2040. Η κλιμάκωση των τριών παρεμβάσεων θα αποτελούσε τεράστια πρόκληση και θα απαιτούσε από τις χώρες να διαθέσουν πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της ικανότητας και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης. Προηγούμενες αναλύσεις, ωστόσο, έχουν δείξει ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και είναι οικονομικά προσιτές. Πρόκειται για ρεαλιστικούς στόχους που έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτοί σε μικρότερες κλίμακες».

Ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν η αύξηση της χρήσης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, πολλά από τα οποία είναι ασφαλή και προσιτά. Πάνω από τους μισούς από όλους τους καθυστερημένους θανάτους θα αφορούν άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους πεθαίνουν από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι περιοχές που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τις στοχευμένες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και τη Νότια Ασία, καθώς και τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.