Το λιποίδημα εμφανίζεται ως συσσώρευση λιπώδους ιστού στις παρακάτω περιοχές:

  • Στο πλάι της λεκάνης (σαν «ψωμάκια»)
  • Στους μηρούς
  • Στις γάμπες
  • Σπάνια στα «μπράτσα»

Οι περιοχές πάνω από τη μέση, και ο κορμός δεν επηρεάζονται. Και οι περιοχές αυτές πρέπει να είναι αναλογικά αδύνατες. Επίσης η περιοχή κάτω από τους αστραγάλους δεν έχουν καθόλου λιπώδη ιστό, παρά μόνο σε περιπτώσεις παχυσαρκίας . Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του ως μορφή «παντελονιού ιππασίας».

Εκτεταμένο λιποίδημα
Η συσσώρευση λίπους δεν σχετίζεται με τη διατροφή και έχει κυρίως ορμονική αιτιολογία. Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες. Μία γυναίκα με λιποίδημα μπορεί, αν δεν προσέξει, να πάρει επιπρόσθετα και βάρος αναλογικά σε όλο της το σώμα

Η δίαιτα δεν παίζει κανένα ρόλο στο λιποίδημα. Οι γυναίκες αυτές όσο και αν προσέξουν με τη διατροφή, δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν λιπώδη ιστό στην περιοχή του λιποιδήματος ενώ το υπόλοιπο σώμα μπορεί να αδυνατήσει κανονικά.

Χαρακτηριστικά του λιποιδήματος είναι ο πόνος της περιοχής και οι μελανιές!

Η θεραπεία του λιποιδήματος περιλαμβάνει δύο προσεγγίσεις που μπορούν να δράσουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά μεταξύ τους.

Η πρώτη, μη επεμβατική προσέγγιση, γίνεται με την εφαρμογή συμπίεσης στο λιπώδη ιστό ο οποίος έχει αποδειχτεί ότι αντιδρά πολύ καλά στη συμπιεστική θεραπεία σε συνδυασμό με κίνηση, για να μειωθεί. Αν το λιποίδημα είναι σε πρώιμο στάδιο, σε μικρό βαθμό και η γυναίκα είναι σε νεαρή ηλικία τότε η καλύτερη επιλογή είναι να κατασκευαστεί ένα συμπιεστικό ένδυμα, ειδικής κατασκευής, με μορφή κολάν. Φορώντας το ένδυμα απαιτείται η συστηματική κίνηση και ειδικά αερόβιες ασκήσεις. Βέβαια για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να παρθούν τα σωστά μέτρα για την  κατασκευή, από εξειδικευμένο θεραπευτή. Η συστηματική εφαρμογή αυτού το μοντέλου θεραπείας οδηγεί στη βαθμιαία μείωση του λιπώδους ιστού μέσα στους επόμενους 6-18 μήνες.

Μία αποτελεσματική επίσης προσέγγιση για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι η λιποαναρρόφηση. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούνται λιποκύτταρα από τις επίμαχες περιοχές. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει με σύγχρονο, μη τραυματικό τρόπο, ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλοκές. Υπάρχουν νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.

Για προχωρημένα, εκτεταμένα λιποιδήματα, συνδυάζουμε ιδανικά και τις 2 προσεγγίσεις. Πρώτα εφαρμόζουμε την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό τεχνικών λεμφικής παροχέτευσης και περίδεσης για την μείωση του οιδήματος που έχει δημιουργηθεί λόγω του λίπους. Μετά την μείωση της περιμέτρου γίνεται λιποαναρρόφηση για να αφαιρεθούν τα λιποκύτταρα από τις επίμαχες περιοχές. Τέλος κατασκευάζεται συμπιεστικό ένδυμα όπως προαναφέρθηκε στην παραπάνω διαδικασία για να ακολουθηθεί πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Το λιποίδημα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, εκτός από τα αισθητικά προβλήματα, μπορεί να δημιουργήσει και ψυχολογικές διαταραχές. Οι κοινωνικές ομάδες έχουν πάντα την  τάση να περιθωριοποιούν τα «παχύσαρκα» άτομα και η αποδοχή ή όχι από το φιλικό ή το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ψυχολογικής πίεσης. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο διαταραχής.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και η συστηματική αντιμετώπιση μπορούν να προλάβουν όλες τις επιπλοκές του λιποιδήματος και να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ποιότητα ζωής.

Eυριπίδης Τριανταφύλλου
Φυσικοθεραπευτής MSc, MLD/CDT Instructor
https://bioanadrasis.com, Εmail: evripidis@bioanadrasis.com