Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μάλλον προσφέρει προστασία και απέναντι στις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Επιστήμονες από την Pfizer και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας δημιούργησαν μια έκδοση της μετάλλαξης στο εργαστήριο. Εν συνεχεία, πήραν δείγματα αίματος από 20 άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και διαπίστωσαν ότι αντισώματα που είχαν αναπτύξει αυτά τα άτομα αντιμετώπισαν με επιτυχία την παραλλαγή του ιού.

Το εργαστηριακό πείραμα προσφέρει ελπίδα ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο θα προστατευθούν από τις μεταλλάξεις και στην πραγματική ζωή – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Υπάρχει μια ανησυχία για τη μακροχρόνια προστασία», δήλωσε ο επιδημιολόγος Δρ John Brownstein: «Σε βάθος χρόνου, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να δημιουργήσει πρόβλημα με το εμβόλιο… αλλά νομίζω ότι για τους επόμενους έξι μήνες, θα είμαστε εντελώς καλυμμένοι με το τρέχον εμβόλιο».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και δεν εξέτασε την πλήρη σειρά μεταλλάξεων του ιού.

Οι πληροφορίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Από την αρχή, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι δεν είχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα λειτουργούσαν κατά των παραλλαγών.

Οι παραλλαγές φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές από την αρχική, αλλά όχι πιο θανατηφόρες. Η μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας έχει βρεθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει εξαπλωθεί σημαντικά.

Η Moderna κάνει επίσης έρευνα για να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα και του δικού της εμβολίου στις μεταλλάξεις και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Stephane Bancel δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο της εταιρείας, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pfizer, θα αποδειχθεί επίσης αποτελεσματικό.

Τόσο το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας όσο και εκείνο της Νότιας Αφρικής έχουν την ίδια μετάλλαξη στην ακίδα πρωτεΐνης του ιού που τα καθιστά πιο μεταδοτικά. Αλλά κάθε στέλεχος ανέπτυξε τη μετάλλαξη ανεξάρτητα, όπως λένε οι επιστήμονες.