Το κρυολόγημα είναι ίωση, δηλαδή προκαλείται από ιό, άρα απαραίτητη προϋπόθεση για να πάθει κάποιος κρυολόγημα είναι να υπάρχουν ιοί στην ατμόσφαιρα. Αν δεν υπάρχουν ιοί στην ατμόσφαιρα δεν γίνεται να αρρωστήσει κάποιος, όσο πολύ κι αν κρυώνει.

Όμως, οι πιθανότητες να αποφύγουμε το κοινό κρυολόγημα αυξάνονται όσο μένουμε ζεστοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Γιέλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι, μελέτησαν κύτταρα από ανθρώπινους αεραγωγούς. Τα συγκεκριμένα κύτταρα παράγουν σημαντικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, τις ιντερφερόνες, που ανταποκρίνονται στους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές μόλυναν τα κύτταρα με έναν ιό σε εργαστηριακές συνθήκες και αυτός επωάστηκε, είτε σε θερμοκρασία σώματος 37 βαθμών Κελσίου, είτε στους 33 βαθμούς Κελσίου. Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν τα μολυσμένα κύτταρα είχαν εκτεθεί σε φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, ο ιός εξοντώθηκε ταχύτερα και δεν μπόρεσε να πολλαπλασιαστεί.

Η φυσιολογική θερμοκρασία όμως βοήθησε τα κύτταρα και με έναν άλλον τρόπο. Ενίσχυσε την δράση του ενζύμου RNAseL, το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια του ιού. «Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης έρευνας μας που είχε γίνει σε ποντίκια και είχαμε διαπιστώσει ότι, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι αρκετούς βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό, οι ιντερφερόνες είναι λιγότερο ικανές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» ανέφερε η δρ Ιβασάκι. Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία σώματος έδινε στον ιό την δυνατότητα να εξαπλωθεί στα κύτταρα των αεραγωγών των ποντικιών.

«Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τρεις ανοσολογικοί τρόποι για να επιτεθούμε σ’ έναν ιό. Καθένας εξ αυτών επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι έχει γίνει ένα βήμα για νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του ενοχλητικού κρυολογήματος» δήλωσε η ερευνήτρια. Εντέλει, η συσχέτιση μεταξύ του κρύου καιρού και του κρυολογήματος δεν είναι τυχαία.