Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει τεκμηριώσει ότι η σωματική δραστηριότητα συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Οι περισσότερες από τις μελέτες λαμβάνουν υπόψη στοιχεία που αφορούν μια δεδομένη χρονική στιγμή και όχι το βάθος χρόνου.

Τώρα, οι ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέδειξαν πως ακόμα και κι αν δεν έχουμε γυμναστεί στα νιάτα μας, η άθληση στην μέση και την τρίτη ηλικία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα δραστηριότητας εθελοντών σε διάφορες χρονικές στιγμές. Οι αυξήσεις στην σωματική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου που αναλογούσαν στην μετάβαση από την καθιστική ζωή στα 150 λεπτά άθλησης την εβδομάδα σχετίστηκαν με 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 29% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, συγκριτικά πάντα με όσους είχαν παραμείνει σωματικά αδρανείς.

Όπως εξηγεί ο Soren Brage, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όλοι όσοι πήραν μέρος στην έρευνα ωφελήθηκαν από την άθληση, ακόμα και μια υποομάδα ατόμων με χρόνιο νόσημα, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου συνέπεια της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας ίσχυε ανεξαρτήτως του ιστορικού άθλησης και βελτίωσης ή επιδείνωσης άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η διατροφή, το σωματικό βάρος, το ιατρικό ιστορικό, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Συγκριτικά με όσους έκαναν διαρκώς καθιστική ζωή, εκείνοι που πέρασαν από την αδράνεια στην δράση χαμηλής έντασης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ενώ όσοι πέτυχαν ενδιάμεσα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν 38% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν αλλά όσοι πέτυχαν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Άρα λοιπόν, ανεξάρτητα από ποια είναι η φυσική μας κατάσταση τώρα, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε καθημερινά αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν ο γενικός πληθυσμός γυμνάζεται 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια ένταση (όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μπορεί να προληφθεί το 46% των θανάτων που σχετίζονται με την σωματική αδράνεια.