Αν παλεύετε με το άγχος, ίσως να πρέπει να παραλείψετε το δεύτερο φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην συγκέντρωση και να δώσει ώθηση στα επίπεδα ενέργειάς τους, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους με γενική αγχώδη διαταραχή, όπως δήλωσε η Δρ. Julie Radico, κλινική ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Η καφεΐνη δεν είναι εχθρός», ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Ενθαρρύνω όμως τους ανθρώπους να γνωρίζουν τα όρια υγιεινής κατανάλωσης και να την καταναλώνουν με μέτρο, επειδή ενεργοποιεί και μιμείται ή επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους».

Οι χαμηλές δόσεις καφεΐνης κυμαίνονται από 50 έως 200 mg. Η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα υπερδιέγερσης και άγχους και να προκαλέσει συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ναυτία ή κοιλιακό άλγος.

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα στις μέρες μας, αλλά πολλοί ασθενείς και οι γιατροί τους δεν σκέφτονται την καφεΐνη ως πιθανό παράγοντα επιδείνωσής του, δήλωσε ο Δρ. Matthew Silvis, αντιπρόεδρος στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Θέλουμε οι άνθρωποι να εξετάσουν εάν μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του άγχους τους», είπε.

Εκτός από το ενδεχόμενο πρόβλημα για τους ανθρώπους με γενική αγχώδη διαταραχή, η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδρά αρνητικά με φάρμακα για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, ηπατικής νόσου, χρόνιας νεφρικής νόσου, ορισμένων καρδιακών παθήσεων ή ασθενειών του θυρεοειδούς, σημείωσε ο Silvis. «Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ήδη ένας ασθενής μπορεί να γίνουν πιο δύσκολο να ελεγχθούν εξαιτίας της καφεΐνης», είπε.

Όσον αφορά τις ποσότητες καφεΐνης, ένα μέσο φλιτζάνι καφέ (γαλλικού ή εσπρέσο) που φτιάχνουμε στο σπίτι έχει περίπου 80-90 mg, σε σύγκριση με τα 250 mg ενός μεγάλου καφέ από τα Starbucks και τα έως και 400 mg που βρίσκονται σε ορισμένα ενεργειακά ποτά. Ένα κουτάκι Coca-Cola έχει 35 mg.

Πολλές βιταμίνες και αθλητικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν επίσης καφεΐνη, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται να τσεκάρουν τα συστατικά των προϊόντων αυτών, πρόσθεσε ο Silvis.