Πέρα από τη δουλειά, τις περισσότερες ώρες τις ημέρας τις περνάμε στο σπίτι. Μήπως όμως ο τρόπος με το οποίο είναι οργανωμένο ευθύνεται εν μέρει και για τα παραπανίσια μας κιλά; Αντί να προωθεί τις υγιεινές συνήθειες στη διατροφή, μας βάζει σε πειρασμό για ανθυγιεινά σνακ σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε γωνιά του; Υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι παράγοντες εντός των τειχών που μας «φορτώνουν» με επιπλέον κιλά; Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά, τους παράγοντες που μας παχαίνουν και πώς να τους αντιμετωπίσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα ντουλάπια της κουζίνας: μήπως είναι υπερβολικά γεμάτα, με αποτέλεσμα διάφορα σνακ και τρόφιμα να βρίσκονται «εκτεθειμένα» πάνω στον πάγκο ή σε ανοιχτά ράφια; Ένα σακουλάκι με πατατάκια προκαλεί να το ανοίξετε όταν το βλέπετε κάθε φορά που μπαίνετε στην κουζίνα – το οπτικό ερέθισμα προκαλεί άμεσα μια λιγούρα. Φροντίστε λοιπόν να τα εξαφανίσετε από κοινή θέα.

Αντίθετα, μήπως τα φρούτα σας βρίσκονται κάπου χαμένα μέσα στο ψυγείο – ακόμη και αυτά που δεν χρειάζονται συντήρηση, όπως τα μήλα και οι μπανάνες; Τοποθετήστε τα σε μια φρουτιέρα, στρατηγικά τοποθετημένη σε εύκολα προσβάσιμο σημείο. Θα δείτε ότι θα αρχίσετε να τα καταναλώνετε συχνότερα.

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, το σώμα σας δεν καταναλώνει πολύ ενέργεια για να ζεσταθεί. Ρυθμίστε λοιπόν τον θερμοστάτη κάτω από τους 20 οC.

Έχετε βάλει το όργανο γυμναστικής που έχετε κάτω από το κρεβάτι ή στο μπαλκόνι, για να μην δείχνει ακατάστατο το σπίτι όταν έχετε απροειδοποίητες επισκέψεις. Όμως αυτό συμβαίνει σπάνια – αντιθέτως, ξεχνάτε την ύπαρξή του καθημερινά και όταν το θυμάστε βαριέστε να το ξαναστήσετε. Κάντε ακριβώς το αντίθετο: έχετέ το διαρκώς ετοιμοπόλεμο και μαζέψτε το όταν περιμένετε κόσμο.

Όταν αδειάζετε το πιάτο σας και έχετε την υπόλοιπη κατσαρόλα με το φαγητό σε απόσταση αναπνοής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το ξαναγεμίσετε, ακόμη και αν έχετε χορτάσει. Αντιθέτως, αν χρειάζεται να σηκωθείτε από το τραπέζι και να πάτε μέχρι την κουζίνα για να το ξαναγεμίσετε (ή, ακόμη καλύτερα και να το ξαναζεστάνετε πρώτα) πιθανότατα θα βαρεθείτε να το κάνετε.

Ρίξτε μια ματιά στα πιάτα σας: μήπως είναι κάπως μεγαλύτερα από το κανονικό; Αν ναι, πιθανότατα τρώτε περισσότερο από ότι χρειάζεται, καθώς για να φανούν γεμάτα απαιτούν περισσότερο φαγητό. Και όλοι έχουμε μάθει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το φαγητό μας στο πιάτο…