Οι μύγες ίσως μολύνουν με ασθένειες το φαγητό σας ακόμη και αυτήν τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, όπως προειδοποιεί μια μελέτη.

Τα ενοχλητικά έντομα μεταφέρουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων και μπορεί να βοηθήσουν στο να εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων. Τα βακτήρια μεταφέρονται όταν οι μύγες προσγειώνονται σε ακαθαρσίες και άλλες αηδιαστικές οργανικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχει μεταφέρονται στο φαγητό σας, όταν καθίσουν επάνω του, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα νέα μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη για οποιονδήποτε έχει αγωνιστεί για να διώξει τις μύγες που πετάνε πάνω από τη σαλάτα, ενώ περιμένει να έρθει και το κυρίως πιάτο. Αλλά αποδεικνύει ότι αυτή η… επιθετική συμπεριφορά από μέρους μας είναι επιστημονικά επαληθευμένη και ότι είναι πολύ καλή ιδέα να κάνουμε ότι μπορούμε για να τις κρατήσουμε μακριά από το φαγητό μας.

Οι ερευνητές προειδοποιούν να μην καταναλώνουμε τρόφιμα στα οποία έχουν καθίσει μύγες ή να τρώμε σε περιβάλλοντα όπου κυκλοφορούν πολλές μυγες.

Οι ειδικοί έχουν επίσης χαρτογραφήσει τα ακριβή μικροβιώματα από 116 διαφορετικέά είδη μύγας, από τρεις διαφορετικές ηπείρους, γεγονός που τους επέτρεψε να ανακαλύψουν ποιες ακριβώς ασθένειες μπορεί να μεταδίδουν.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να δείξει ένα μηχανισμό μετάδοσης παθογόνων που έχει παραβλεφθεί από τους υεύθυνους δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Donald Bryant, καθηγητής Βιοτεχνολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης το μικροβίωμα σε μεμονωμένα μέρη του σώματος των μυγών, όπως τα πόδια και τα φτερά – τα πόδια φαίνεται να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μικροβιακό περιεχόμενο από τη μια επιφάνεια στην άλλη.

Οι μύγες πιθανότατα συλλέγουν τα βακτήρια από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης που χρησιμοποιούν για την εκτροφή των μικρών τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι επιστήμονες βρήκαν 15 περιπτώσεις του ανθρώπινου παθογόνου ελικοβακτηριδίου του πυλωρού – το οποίο προκαλεί έλκος.

Η μελέτη έδειξε, ωστόσο, ότι οι μύγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, λειτουργώντας ως ζωντανά drones ή ενεργώντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες.