Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna μπορεί να προσφέρουν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα νέα στοιχεία έρχονται αφότου μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα διαπίστωσαν ότι άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κορωνοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν, ίσως να έχουν ανοσία για χρόνια.

Όμως παρατεταμένη ανοσία μπορεί επίσης να υπάρχει και για όσους έκαναν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, όπως δείχνει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα με τα εμβόλια των Janssen και AstraZeneca.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Ali H. Ellebedy του Τμήματος Παθολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, διαπίστωσαν ότι μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer, η απόκριση των ανοσοκυττάρων παρέμενε ενεργή περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό υποδηλώνει ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να προσφέρουν εκτεταμένη προστασία έναντι του ιού.

Σαράντα ένα άτομα συμμετείχαν σε αυτήν τη μελέτη, μερικοί από τους οποίους είχαν αναρρώσει από Covid-19. Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα λεμφαδένων σε 14 από αυτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer παρέχουν ισχυρή προστασία για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά από μια δεύτερη δόση και θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει παρατεταμένη απόκρισης Β κυττάρων», εξηγεί ο Δρ William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt: «Η προσδοκία μας είναι ότι αυτά τα κύτταρα μνήμης πρόκειται να επιμείνουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».

Ο Δρ Schaffner λέει ότι η μελέτη προσφέρει μια εικόνα για το τι συμβαίνει αφού κάποιος κάνει ένα εμβόλιο mRNA. Αλλά τα ευρήματα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε γρήγορα συμπεράσματα: «Είναι ένα πράγμα να έχουμε την εργαστηριακή επιβεβαίωση της βιολογίας της ανοσολογικής απόκρισης και άλλο πράγμα να μελετήσουμε τη διάρκεια της προστασίας μεγάλων πληθυσμών ανθρώπων».

Σημειώνει επίσης ότι τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία στη συζήτηση για το αν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα χρειαστούν ενισχυτική δόση αργότερα: «Δύο μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζουμε. Ένα είναι ποια είναι η πραγματική διάρκεια της προστασίας που παρέχεται από την αρχική ανοσοποίηση. Το άλλο αν υπάρχουν παραλλαγές που μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν την προστασία ή να τα αντισώματα που δημιουργούμε δεν παρέχουν προστασία από συγκεκριμένες μεταλλάξεις», σημειώνει ο Δρ Schaffner.

Σημειώνει όμως ότι δημιουργεί αισιοδοξία το γεγονός ότι κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν έχει προκύψει ως πρόβλημα, ακόμη και 6 μήνες μετά την αρχική διανομή των εμβολίων: «Μελέτες όπως αυτή δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένα έτος ή περισσότερο, αυτό θα ήταν υπέροχο».

Σημειώνει επίσης ότι ενώ οι ενισχυτικές δόσεις είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης, δεν πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ, ακόμη και με τις τρέχουσες παραλλαγές: «Τα εμβόλια που διαθέτουμε προσφέρουν αρκετά καλή προστασία για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν. Επομένως, δεν υπάρχει κάποια άμεση ανάγκη».