Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα και στη σημασία του πλήρους εμβολιασμού για την αναχαίτισή της εξάπλωσής του:

«Ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη Δ του κορονοϊού είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες. Η μετάλλαξη μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε, από μετάλλαξη προς παρακολούθηση (VUI), μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας (VOC).

»Η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Δ θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια.

»Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι  η παραλλαγή Δ. Το χαρακτηριστικό του ιού με τη Δ μετάλλαξη, είναι  η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που ας θυμηθούμε ότι είναι  50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

»Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ  θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

»Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα δύο χωρών, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι δύο Κράτη τα οποία εφάρμοσαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας.

»Η εμφάνιση επομένως επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο, πρότυπο εμβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη Δ μετάλλαξη του ιού.

»Άρα η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

»Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, των κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν.

»Για το Δ στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι, επαναλαμβάνω, της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson.

»Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου, για όσους δηλαδή έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%.

»Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε με αυτά τα δεδομένα είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίων, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο.

»Βέβαια, εντατικοποίηση και καλοκαίρι κάπου δεν ταιριάζουν, διότι όλοι ξέρουμε ότι είναι η εποχή της χαλάρωσης. Αλλά ας μην ξεχνάμε, διανύουμε περίοδο επιδημίας και αυτό μπορεί να απειλήσει την ελευθερία και την άνεση όλων μας τους μήνες που ακολουθούν.

»Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι, να συμβαίνουν θάνατοι όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων».