Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν μας κάνουν καλό, αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι και οι χυμοί φρούτων -που εξ ορισμοί περιέχουν φυσικά σάκχαρα- δεν είναι καλύτεροι: Στην πραγματικότητα, η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες που πίνουν περισσότερα ποτά με σάκχαρα, τα οποία περιλαμβάνουν χυμούς φρούτων και αναψυκτικά, μπορεί να κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jean Welsh, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

«Οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών και άλλων ποτών που περιέχουν ζάχαρη πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τους χυμούς φρούτων και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά», ανέφερε η Welsh.

Για τη μελέτη, η Welsh και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για 13.440 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 64 έτη, που συμμετείχαν σε μια έρευνα για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το 71% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσα ποτά με ζάχαρη κατανάλωναν. Στο τέλος των έξι χρόνων της μελέτης, 1.168 από τους συμμετέχοντες πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερα ποτά με ζάχαρη ή φυσικά σάκχαρα -όπως χυμούς φρούτων- είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα.

Η Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά οι χυμοί εξακολουθούν να θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή».

Αν και ένας 100% φυσικός χυμός περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία, περιέχει επίσης σχετικά υψηλή ποσότητα σακχάρων από φυσικές πηγές, εξήγησε η Guasch-Ferre, οπότε καλό είναι να μην πίνουμε περισσότερο από 150-180 ml καθημερινά.

«Αν και οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο επιβλαβείς όσο τα ποτά με πρόσθετη ζάχαρη, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες, ειδικά από άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος», δήλωσε η ερευνήτρια και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.