Στο «Neurology», το ιατρικό περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Νευρολογίας, δημοσιεύτηκε έρευνα που υποστηρίζει ότι δύο παράγοντες, ο αυξημένος ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και η μεγάλη περίμετρο μέσης, αυξάνουν την ηλικία του εγκεφάλου τουλάχιστον κατά μια δεκαετία.

Η συντάκτρια της μελέτης Τατιάνα Ρούντεκ, νευρολόγος και καθηγήτρια Νευρολογίας, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, και επιστημονική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Εγκεφαλικής Έρευνας Έβελιν Φ. Μακνάιτ, τονίζει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μέση και υψηλότερο ΔΜΣ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό, κάτι που σημαίνει πως η παχυσαρκία συνδέεται με τη μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.289 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια. Από αυτούς 346 συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (κάτω από 25), άλλοι 571 ήταν υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-30) και 372 ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30). Έξι χρόνια μετά την μέτρηση του βάρους τους και της περιφέρειας της μέσης τους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για τη μέτρηση του εγκεφαλικού φλοιού. Διαπιστώθηκε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ και η μεγαλύτερη περιφέρεια της μέσης συνδέονται με πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Σε φυσιολογικούς ενήλικες ο εγκεφαλικός φλοιός λεπταίνει από 0.01 έως 0.10 χιλιοστά ανά δεκαετία, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αυξάνουν κατά 10 χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου τους. Χάνοντας βάρος έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας» σύμφωνα με την Ρούντεκ.

Ο όρος Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος συσχετίζει το βάρος και το ύψος ενός ατόμου σε μία συνάρτηση, υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας. Αποτελεί έναν απλό και αξιόπιστο δείκτη του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτήν. Γνωστός και ως ΔΜΣ ή ΒΜΙ στα αγγλικά, ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.