Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους γονείς εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο «Child Development», το επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης για την Έρευνα στην Ανάπτυξη του Παιδιού (Society for Research in Child Development).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, τα παιδιά αυτά τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. επιθετικότητα). Ταυτόχρονα, η ηλικία των γονέων δεν φάνηκε να σχετίζεται με προβλήματα στις συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ιατρικό Κέντρο Έρασμος και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκόρνιγκεν, ανέλυσε δεδομένα από 32.892 παιδιά ολλανδικής καταγωγής, ηλικιών από 10 έως 12 ετών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς αξιολογήθηκαν από τους γονείς, τους δασκάλους και από τα ίδια τα παιδιά.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν λάβει μέρος σε τέσσερις μελέτες στην κάθε μια από τις οποίες το ηλικιακό φάσμα των γονέων διέφερε. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς είχαν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης. Δεν υπήρξε η ίδια συσχέτιση για συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων. Ακόμα και στην περίπτωση στην οποία έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς των οικογενειών τα αποτελέσματα αυτά δεν τροποποιήθηκαν. Η ευνοϊκή, επομένως, επίδραση της ηλικίας των γονέων δεν έχει σχέση με το εισόδημά τους.

Μια από τους συντάκτες της μελέτης, η Ντόρετ Μπόσμσα, καθηγήτρια βιολογικής ψυχολογίας και γενετικής συμπεριφοράς στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διερευνώντας τα αίτια αυτής της επίδρασης υποθέτει ότι οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν συνήθως υψηλότερα εισοδήματα και επίπεδο εκπαίδευσης. Οπωσδήποτε όμως αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν πλήρως το πώς η μεγαλύτερη ηλικία των γονέων ελαχιστοποιεί τα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων των παιδιών.

Η Μαριέλ Ζόντερβαν-Ζουίνενμπουργκ, ερευνήτρια μεθοδολογίας και στατιστικής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καθησυχάζει τους γονείς τονίζοντας ότι με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.