Μια θεραπεία με ένεση που χορηγείται δύο φορές τον χρόνο και η οποία μειώνει την κακή χοληστερόλη ώστε να προστατευτεί η καρδιά πρόκειται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά από το ΕΣΥ της Αγγλίας.

Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά στατίνες σε χάπι για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, προσέχοντας παράλληλα εξαντλητικά τη διατροφή τους. Αλλά αργότερα μέσα στη χρονιά, μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας θα προσφέρει στους ασθενείς μια νέα μορφή θεραπείας, τη γονιδιακή σίγηση, με ένα ενέσιμο φάρμακο που ονομάζεται inclisiran.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να σώσει 30.000 ζωές κατά την επόμενη δεκαετία. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία στο αίμα που παράγεται από το ήπαρ και μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα στενότερα και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Με τη «σίγηση» του γονιδίου PCSK9, το inclisiran μπορεί να κάνει το ήπαρ να απορροφήσει περισσότερο «κακή» χοληστερόλη από το αίμα και να τη διασπάσει. Οι δοκιμές που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία πέρυσι έδειξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο μισό μέσα σε εβδομάδες.

Ο καθηγητής Kausik Ray από το Imperial College London, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δοκιμών, υποστηρίζει ότι η νέα θεραπεία έχει «τεράστια» δυναμική, ενώ το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα αποτρέπει 55.000 καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο για κάθε 300.000 ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία.

Στη δοκιμή θα κληθούν να συμμετάσχουν ασθενείς που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν.

Ο καθηγητής Jacob George, από το Πανεπιστήμιο του Νταντί, δήλωσε: «Αν και το inclisiran δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά τα καινοτόμα φάρμακα -εντός των ορίων ασφαλείας- σε μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή είναι ευπρόσδεκτα νέα».