Μια χημική ουσία που κάνει τους όγκους του εγκεφάλου να φωσφορίζουν με ροζ χρώμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους απομακρύνουν με ασφάλεια, σύμφωνα με μια έρευνα.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε ανθρώπους με γλοίωμα ένα ποτό που περιέχει 5-ALA, μια ουσία που είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται σε ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Η ροζ λάμψη που προκαλεί η ουσία εντοπίστηκε στα άτομα με τους πιο επιθετικούς καρκίνους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα διευκολύνει τους χειρουργούς να διακρίνουν ξεκάθαρα τα καρκινικά κύτταρα από τον υγιή εγκεφαλικό ιστό. Η θεραπεία για το γλοίωμα, την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου όγκου και η πρόγνωση για τους ασθενείς είναι συχνά κακή.

Για τη νέα αυτή δοκιμή, 99 ασθενείς με υποψία υψηλού βαθμού για γλοίωμα έλαβαν ένα ποτό που περιείχε 5-ALA πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η έρευνα έχει δείξει προηγουμένως ότι η 5-ALA καταλήγει σε ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα, επειδή δεν διαθέτουν ένα ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει τη χημική ουσία.

Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν μικροσκόπια, για να τους βοηθήσουν να αναζητήσουν φθορίζοντα ιστό, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους όγκους από τους εγκεφάλους των ασθενών. Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων τους, οι χειρουργοί ανέφεραν ότι εντόπισαν το φωσφορίζον χρώμα που προκαλούσε η ουσία σε 85 ασθενείς.

Στους 14 ασθενείς στους οποίους οι χειρουργοί δεν εντόπισαν φθορισμό, επτά όγκοι βρέθηκαν να είναι χαμηλής κακοήθειας γλοιώματα, ενώ οι άλλοι επτά δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν.

Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kathreena Kurian, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να έχουμε κάτι που καθοδηγεί τους χειρουργούς να βρουν τα χειρότερα κομμάτια του όγκου, την ώρα της επέμβασης. Η ομορφιά του 5-ALA είναι ότι μπορούν να δουν πού είναι το υψηλής κακοήθειας γλοίωμα, ενώ χειρουργούν».

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη εξέτασε ασθενείς για τους οποίους υπήρχαν σημαντικές υποψίες για όγκους υψηλού βαθμού και μια μεγαλύτερη μελέτη θα παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνικής. Άλλοι τύποι δεικτών μπορεί να χρειαστεί να δοκιμαστούν για την ανίχνευση κυττάρων γλοιώματος χαμηλής κακοήθειας.