Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αγοράσει και θα δωρίσει 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer σε μια προσπάθεια εμβολιασμού περισσοτέρων ανθρώπων παγκοσμίως.

Οι πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν μεταξύ Αυγούστου και τέλους του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια θα διατεθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι δόσεις θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα διανεμηθούν μέσω της Covax, της πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ για διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία την Πέμπτη ενόψει της συνόδου κορυφής των G7 στη Μεγάλη Βρετανία. Σε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla, ο Biden δήλωσε ότι η δωρεά θα δώσει ώθηση στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Η Pfizer παρέχει τις δόσεις σε τιμή κόστους, σε μια συμφωνία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αυτές τις μισό δισεκατομμύριο δόσεις χωρίς ανταλλάγματα. Δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα», είπε ο Πρόεδρος Biden: «Οι δωρεές εμβολίων δεν κρύβουν κάποια πίεση για εύνοια ή πιθανές παραχωρήσεις. Το κάνουμε για να σώσουμε ζωές».

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής των G-7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως την Κυριακή, θα περιλαμβάνει συζητήσεις για την πανδημία, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η ανακοίνωση των ΗΠΑ αναμένεται να ωθήσει και άλλους ηγέτες να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε δωρεές εμβολίων.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι θα μοίραζε 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εξήγησε το σχέδιο για το πώς θα κατανέμει 25 εκατομμύρια δόσεις, με περίπου 19 εκατομμύρια από αυτές να πηγαίνουν στην Covax. Τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια θα μοιραστούν άμεσα με χώρες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, όπως η Ινδία. Οι 500 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer είναι επιπλέον των 80 εκατομμυρίων που έχουν ήδη δεσμευτεί.

Οι εκκλήσεις για μοίρασμα των εμβολίων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν στις ΗΠΑ και αυξήθηκαν σε άλλες χώρες. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με λιγότερο από 2% του πληθυσμού της Αφρικής.

Η Covax σκοπεύει να μοιράσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του έτους, με στόχο τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού λιγότερο προνομιούχων χωρών. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει δώσει περίπου 82 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες.