Ο δρ Daniel Aires, διευθυντής δερματολογίας στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας και οι συνεργάτες του, διενήργησαν έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Academy of Dermatology. Σύμφωνα με την έρευνα τα χείλη είναι τόσο λεπτά που η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να διηθηθεί και να καταστεί απειλητική γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Η ακτινική κεράτωση είναι μια ελκώδης βλάβη στο δέρμα που μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη μορφή καρκίνου το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 200 άνδρες που είχαν ήδη διαγνωσθεί με προκαρκινική βλάβη – ακτινική κεράτωση – στο κεφάλι ή το πρόσωπο. Οι 60 άνδρες της έρευνας είχαν πολύ παχιά μουστάκια τουλάχιστον 9 χιλιοστά. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες που είχαν επί χρόνια μουστάκι είχαν 16 φορές μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ακτινικής κεράτωσης στο κάτω χείλος, συγκριτικά με τους συνομιλήκους τους χωρίς μουστάκι.

Η διαφορά αυτή μετρήθηκε αφού ελήφθησαν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το ατομικό ιστορικό εγκαυμάτων του δέρματος, το κάπνισμα και η ηλικία. «Οι ασθενείς στην έρευνά μας είχαν μουστάκι από την ηλικία των 20 ετών οπότε δεν γνωρίζουμε αν το να αφήσει κάποιος μουστάκι αργότερα είναι εξίσου προστατευτικό» εξήγησε ο Aires.

Ο δρ Steven Wang διευθυντής του τμήματος δερματολογίας του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering στο New Jersey σχολίασε ότι το εύρημα των επιστημόνων δεν προκαλεί εντύπωση καθώς είναι γνωστό ότι το τριχωτό της κεφαλής αποτελεί ασπίδα προστασίας από τον ήλιο. Το μουστάκι προστατεύει τα χείλη όπως τα μαλλιά προστατεύουν το δέρμα του κεφαλιού από τον ήλιο. Αλλά παρότι πρόκειται για μια λογική υπόθεση δεν είχε μελετηθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά.

«Έχω μελετήσει πόσο καλά προστατεύουν τα μαλλιά το κεφάλι. Φαίνεται πως όταν κάποιος έχει πλούσια μαλλιά έχει την τέλεια προστασία από τον ήλιο. Πραγματικά είναι αποτελεσματικό. Οπότε σε ότι αφορά την προστασία που προσφέρει το μουστάκι στα χείλη δεν προκαλεί έκπληξη» ανέφερε ο Wang.