Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα γονίδιο φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κάποιος. Πρόκειται για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση «Νeuron» και επικεντρώθηκε στη μελέτη των μελών μιας οικογένειας που είχαν μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

O Λούις Πτασέκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είπε πως είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος περνά έτσι το ένα τρίτο της ζωής του και υποστήριξε ότι η παρούσα έρευνα μελέτησε το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και διαφορετικοί νευρώνες επηρεάζουν τον ύπνο και την αϋπνία.

Όταν μελετήθηκε μια οικογένεια στην οποία όλα τα μέλη λειτουργούσαν κανονικά μόνο με έξι ώρες ύπνου, βρέθηκε μια πολύ σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου ADRB1. Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαν πειράματα σε ποντίκια που έφεραν την παραλλαγμένη μορφή αυτού του γονιδίου. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμόντουσαν 55 λεπτά λιγότερο συγκριτικά με εκείνα που δεν το είχαν. Οι άνθρωποι αντίστοιχα που ήταν φορείς αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου βρέθηκε ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο.

Η Γινγκ-Χούι Φου, γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, πιστεύει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη ρύθμιση του ύπνου. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως με τον καρκίνο, με αυτοάνοσες διαταραχές, καρδιαγγειακές νόσους και με το Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έχει βέβαια κάποιους περιορισμούς. Ένας από αυτούς, κατά τον Δρ. Πτασέκ είναι ότι τα πρότυπα ύπνου των τρωκτικών είναι διαφορετικά από αυτά των ανθρώπων. «Αλλά σε κάθε περίπτωση η μελέτη του ύπνου είναι μια πρόκληση καθώς στους ανθρώπους ο ύπνος είναι συμπεριφορά και ταυτόχρονα μια βιολογική λειτουργία. Πίνουμε καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι ως αργά κάτι που πάει κόντρα στην βιολογία μας».

Η έρευνα συνεχίζεται ώστε να διαπιστωθεί ο ρόλος της πρωτεΐνης ADRB1 σε άλλα σημεία του εγκεφάλου.