Αν και είναι σπάνιο, μερικά παιδιά γεννιούνται με ένα επιπλέον δάκτυλο, μια ιδιομορφία γνωστή ως πολυδακτυλία.

Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών προσπάθησε να διαπιστώσει αν το έξτρα δάκτυλο στο χέρι κάποιου προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα – και η απάντηση είναι ναι.

Το να έχει ένα επιπλέον δάκτυλο ενισχύει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να χειρίζεται αντικείμενα τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να εκτελεί κινήσεις που για όλους απαιτούν δύο χέρια, μόνο με το ένα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, το Imperial College του Λονδίνου στην Αγγλία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία επικεντρώθηκαν σε δύο ασθενείς, καθένας από τους οποίους είχε ένα πρόσθετο δάκτυλο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, σε ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο χέρι.

«Θέλαμε να μάθουμε αν τα συγκεκριμένα άτομα έχουν κινητικές δεξιότητες που ξεπερνούν τους ανθρώπους που έχουν πέντε δάκτυλα και πώς ο εγκέφαλός τους είναι σε θέση να διαχειριστεί τον πρόσθετο βαθμό ελευθερίας στην κίνηση», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Carsten Mehring, από το Πανεπιστήμιο του Freiburg.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από εγκεφαλογραφήματα και τεστ συμπεριφοράς σχεδιασμένα για να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δύο ασθενείς χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα ενώ το έκαναν. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επιπλέον δάκτυλο είχε τους δικούς του μυς, γεγονός που επέτρεπε στους… εξαδάκτυλους να κινούν αυτό το δάκτυλο ξεχωριστά από τα άλλα πέντε.

«Οι δύο συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν ανεξάρτητα τα πρόσθετα δάκτυλά τους, είτε μόνα τους είτε μαζί με τα άλλα πέντε δάχτυλα, γεγονός που κάνει τους χειρισμούς αντικειμένων εξαιρετικά ευέλικτους και επιδέξιους», δήλωσε ο Mehring.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε επίσης μεγάλο μέρος της πρόσθετης ικανότητας κίνησης του έξτρα δακτύλου σε τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινητικές δεξιότητες, αποκαλύπτοντας νευρικά δίκτυα ειδικά αφιερωμένα στον έλεγχο του επιπλέον δακτύλου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Etienne Burdet, από το Imperial College, «είναι εκπληκτικό ότι ο εγκέφαλος έχει αρκετές δυνατότητες ώστε να το κάνει χωρίς να θυσιάζει κάποια άλλη λειτουργία».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στις 3 Ιουνίου στο Nature Communications.