Ένα μωρό γεννήθηκε στην Κίνα από παρένθετη μητέρα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο των γονιών του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

Το ζευγάρι, που πέθανε το 2013, είχε παγώσει μερικά έμβρυα, ελπίζοντας να αποκτήσουν παιδί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μετά το δυστύχημα, οι γονείς τους έδωσαν μια παρατεταμένη νομική μάχη, για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα έμβρυα.

Το αγόρι γεννήθηκε τον Δεκέμβριο από παρένθετη μητέρα από το Λάος και η εφημερίδα The Beijing News ανέφερε για πρώτη φορά την υπόθεση αυτή την εβδομάδα. Η εφημερίδα εξήγησε πως η έλλειψη προηγουμένου για μια τέτοια περίπτωση είχε αναγκάσει τους γονείς του αποθανόντος ζευγαριού να περάσουν από ένα νομικό ναρκοπέδιο, προτού να γίνει εφικτό να προχωρήσουν στην κύηση του αγέννητου εγγονού τους.

Την εποχή του δυστυχήματος, τα έμβρυα ήταν αποθηκευμένα με ασφάλεια σε νοσοκομείο της Ναντζίνγκ, κατεψυγμένα στους -196 βαθμούς σε δεξαμενή υγρού αζώτου.

Η δικαστική μάχη έδωσε στους γονείς του ζευγαριού το δικαίωμα της χρήσης των γονιμοποιημένων ωαρίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο για το αν θα μπορούσαν να «κληρονομήσουν» τα κατεψυγμένα έμβρυα των παιδιών τους.

Τελικά τους χορηγήθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσουν τα έμβρυα, αλλά σχεδόν αμέσως εμφανίστηκε το επόμενο πρόβλημα. Τα έμβρυα θα μπορούσαν να ληφθούν από το νοσοκομείο της Ναντζίνγκ εάν υπήρχε απόδειξη ότι κάποιο άλλο νοσοκομείο θα μπορούσε να τα αποθηκεύσει. Ωστόσο, δεδομένης της νομικής αβεβαιότητας για τα έμβρυα, ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα άλλο ιατρικό κέντρο στην Κίνα πρόθυμο να εμπλακεί στην υπόθεση. Και με την τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας να είναι παράνομη στην Κίνα, η μόνη ρεαλιστική επιλογή ήταν να κοιτάξουν πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας.

Τελικά, οι μελλοντικοί παππούδες απευθύνθηκαν στο Λάος, όπου η τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας είναι νόμιμη. Όμως καθώς καμία αεροπορική εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί ένα τεραστίου μεγέθους δοχείο με υγρό άζωτο για μεταφορά, το πολύτιμο φορτίο μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο. Στο Λάος, το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη μήτρα της παρένθετης μητέρας και τον Δεκέμβριο του 2017 γεννήθηκε το αγοράκι.

Η ιθαγένεια του παιδιού, που ονομάστηκε Tiantian, θα ήταν ένα άλλο πρόβλημα και έτσι γεννήθηκε όχι στο Λάος, αλλά στην Κίνα – με την παρένθετη μητέρα να ταξιδεύει εκεί για τον τοκετό.

Χωρίς γονείς για απόδειξη της πατρότητας του παιδιού, οι παππούδες και οι γιαγιάδες του έπρεπε να δώσουν αίμα και να κάνουν εξετάσεις DNA για να αποδείξουν ότι το μωρό ήταν πράγματι ο εγγονός τους και ότι και οι δύο γονείς ήταν Κινέζοι.