Στην Ιταλία, τα παιδιά δεν γίνονται δεκτά πλέον σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί σωστά.  Η εξέλιξη έρχεται μετά από μήνες συζήτησης στη χώρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι γονείς κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι €500 εάν στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί και παιδιά κάτω των έξι δεν επιτρέπεται να μπουν στην τάξη. Ο νέος νόμος έρχεται εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων ιλαράς – αλλά ιταλοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν βελτιωθεί από τότε που εισήχθη.

Σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Lorenzin -που ονομάστηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας που τον εισήγαγε- τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια σειρά υποχρεωτικών εμβολίων προτού πάνε στο σχολείο – για ανεμοβλογιά, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.

Παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών δεν θα γίνονται δεκτά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία χωρίς απόδειξη εμβολιασμού, ενώ όσα είναι ηλικίας μεταξύ έξι και 16 ετών θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά οι γονείς τους θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο, εάν δεν κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια.

Η τελική προθεσμία για τους απαραίτητους εμβολιασμούς ήταν η 10η Μαρτίου, αλλά καθώς έπεφτε σαββατοκύριακο, επεκτάθηκε μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου. «Τώρα όλοι είχαν χρόνο να προλάβουν», δήλωσε η υπουργός Υγείας Giulia Grillo. Η κ. Grillo δήλωσε ότι οι κανόνες είναι τώρα απλοί: «Χωρίς εμβόλιο, δεν έχει σχολείο».

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ιταλία, που έπεσαν στο 80%, έναντι 95% που είναι ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το κίνημα κατά του εμβολιασμού αυξάνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια εδώ και καιρό αποδεδειγμένα αναξιόπιστη μελέτη του Andrew Wakefield βρίσκεται εν πολλοίς πίσω από τους ανυπόστατους φόβους για τον εμβολιασμό, αλλά οι φήμες εξακολούθησαν να εξαπλώνονται, ειδικά μέσω των social media, οδηγώντας σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο Wakefield διαγράφηκε από τον ιατρικό σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) και του αυτισμού στα παιδιά. Ο ισχυρισμός αυτός βασίστηκε σε εμπειρία μόλις 12 παιδιών και καμία άλλη μελέτη από τότε δεν μπόρεσε να επαναλάβει αυτά τα αποτελέσματα.