Το μαρούλι έχει συνδεθεί με ένα ξέσπασμα του ιού E. coli στις ΗΠΑ και τον Καναδά, λένε αξιωματούχοι υγείας των δύο χωρών. Τουλάχιστον 32 άτομα έχουν αρρωστήσει στις ΗΠΑ, με 13 άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο, ενώ άλλα 18 άτομα έχουν αρρωστήσει στον Καναδά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι καταναλωτές, τα εστιατόρια και τα μανάβικα θα πρέπει να πετάξουν όλα τα είδη μαρουλιού που είχαν σε απόθεμα. Το τελευταίο ξέσπασμα ακολουθεί τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων το καλοκαίρι, που επίσης συνδέθηκαν με μολυσμένα μαρούλια.

Ωστόσο, η τελευταία δήλωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι η επιδημία αυτή δεν σχετίζεται άμεσα με τις περιπτώσεις που είχαν γίνει νωρίτερα το 2018, με ένα ελαφρώς διαφορετικό στέλεχος της ασθένειας.

Τα πρώτα κρούσματα σημειώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου και έχει διεξαχθεί έρευνα για την εκδήλωση της επιδημίας. Στον Καναδά, οι 18 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ. Οι λοιμώξεις στις ΗΠΑ κατανέμονται σε 11 πολιτείες.

Τον Ιούνιο, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι μολύνθηκαν σε 35 αμερικανικές πολιτείες μετά από μια επιδημία E. coli που συνδέεται με μαρούλι. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει διάρροια, έμετο και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια σε σοβαρές περιπτώσεις.

Πώς να αποφύγετε τη μόλυνση από E.coli

-Πλένετε καλά τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων και την επαφή με ζώα

-Αφαιρέστε τυχόν χώματα προτού αποθηκεύσετε λαχανικά και σαλάτες

-Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που θα καταναλωθούν ωμά

-Αποθηκεύστε και προετοιμάστε για μαγείρεμα το ωμό κρέας και τα λαχανικά που δεν έχετε πλύνει μακριά από έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα

-Μην προετοιμάζετε ωμά λαχανικά σε σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί και για ωμό κρέας

-Μαγειρέψτε καλά όλα τα προϊόντα με κιμά, όπως τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια

-Τα άτομα που έχουν αρρωστήσει δεν πρέπει να ετοιμάζουν φαγητό για τους άλλους για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την ανάρρωσή τους