Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού «αυξάνονται εκθετικά» σε όλη την Αγγλία, μια άνοδος που δημιουργείται από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες και κυρίως τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 3 Μαΐου και 7 Ιουνίου, καθώς η χώρα αγωνίζεται να καταπολεμήσει την άνοδο της παραλλαγής Δέλτα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Τα δεδομένα από σχεδόν 110.000 τεστ δείχνουν ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 11 ημέρες στην Αγγλία, με τον υψηλότερο επιπολασμό στη βορειοδυτική πλευρά της.

Η μελέτη του Imperial College London React δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των λοιμώξεων οφείλεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών, καθώς και από νεότερους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Οι μολύνσεις σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές σε πολίτες άνω των 65 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Stephen Riley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College, δήλωσε: «Ο επιπολασμός αυξάνεται εκθετικά, ειδικά από τις νεότερες ηλικίες και φαίνεται να διπλασιάζεται κάθε 11 μέρες».

Οι ειδικοί από το Imperial δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια «ταχεία εναλλαγή» μεταξύ της παραλλαγής Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Αγγλίας και της παραλλαγής Δέλτα τις τελευταίες εβδομάδες, με την τελευταία να αντιπροσωπεύει έως και το 90% όλων των κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η αύξηση των εμβολιασμών σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω «θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της συνολικής εξάπλωσης της επιδημίας». Όλοι ενήλικες άνω των 18 ετών στην Αγγλία θα είναι σε θέση να κλείσουν ραντεβού τους «μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΣΥ της χώρας Σερ Simon Stevens – πριν από λίγες μέρες άνοιξαν τα ραντεβού για τους άνω των 23 και εν συνεχεία για τους άνω των 21.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Paul Elliott, δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα από το γεγονός ότι φαίνεται πως υπάρχει πολύ, πολύ καλή προστασία στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου σχεδόν όλοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις».

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως είναι απίθανο να επεκτείνει τη διάθεση του εμβολίου σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Οι ακαδημαϊκοί συνεχίζουν να συζητούν το αμφιλεγόμενο ζήτημα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ και να αρχίσει να εμβολιάζει τα παιδιά για να αποτρέψει τα κρούσματα στα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι όμως αμφισβητούν εάν είναι σωστό να εμβολιάζονται παιδιά, τα οποία έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά την Covid-19, τη στιγμή που πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.