Τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, επισημαίνουν τον κίνδυνο που έχει η κακή διατροφή στους νέους άνδρες για την κατάσταση της γονιμότητάς τους.

Οι επιστήμονες υπό την εποπτεία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που η διατροφή τους στηριζόταν σε μπέργκερς, πίτσες, τσιπς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά μέσο όρο 25,6 εκατ. σπερματοζωάρια λιγότερα ανά εκσπερμάτιση συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο επεξεργασμένο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

Η έρευνα αφορά νέους άνδρες, σε καλή σωματική κατάσταση, στο καλύτερο σημείο της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, οι οποίοι όμως είχαν χαμηλή ποσότητα σπερματοζωαρίων (κάτω από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση) που σημαίνει ότι αν προσπαθούσαν να κάνουν οικογένεια θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες φυσιολογικής σύλληψης.

Στο πλαίσιο της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δείγματα σπέρματος από περίπου 3000 Δανούς μέσου όρου ηλικίας 19 ετών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ρουτίνας στο πλαίσιο της στρατολόγησής τους.

Οι άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την διατροφή τους. Στην πρώτη ομάδα ανήκαν όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα με πολύ κόκκινο κρέας, αλλαντικά, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Στη δεύτερη όσοι ακολουθούσαν μια «συνετή» διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Στην τρίτη όσοι έκαναν σκανδιναβική διατροφή με επεξεργασμένο κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαγιονέζα, κρύα ψάρια, καρυκεύματα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Και στην τέταρτη, όσοι έκαναν μια χορτοφαγική διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, αλλά και γάλα σόγιας και αυγά.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έκαναν μια πιο ισορροπημένη διατροφή με άφθονα ψάρια, άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά είχαν και την πιο υγιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά ml υγρού εκσπερμάτισης.

Η αμέσως επόμενη ομάδα ήταν οι χορτοφάγοι οι οποίοι κατανάλωναν επίσης σόγια και αυγά. Έπειτα όσοι ακολουθούσαν μια σκανδιναβικού τύπου διατροφή με περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και γαλακτοκομικά. Στο τέλος βρέθηκαν όσοι έκαναν διατροφή δυτικού τύπου.

«Είναι βέβαιο ότι ρόλο κλειδί στην υπόθεση παίζουν τα αντιοξειδωτικά που είναι περισσότερα όταν η διατροφή είναι καλύτερη και πιο ισορροπημένη, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν άφθονα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και ακολούθως μειώνουν την ποσότητα των σπερματοζωαρίων» εξηγεί ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Οι ειδικοί πάντως εξηγούν ότι με αλλαγές του τρόπου ζωής (διακοπή αλκοόλ, καπνίσματος και προσεκτική διατροφή), και μετά από ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών για να «καθαρίσει» ο οργανισμός, η κατάσταση της γονιμότητάς τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.