Όταν η πολιτεία του Κολοράντο νομιμοποίησε τη μαριχουάνα από ενήλικες για λόγους… αναψυχής το 2012, αρκετοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης ουσιών μεταξύ των εφήβων. Όμως μια νέα έρευνα από το τμήμα δημόσιας υγείας της πολιτείας διαπίστωσε ότι, στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των εφήβων που καπνίζουν μαριχουάνα παρέμειναν αμετάβλητα μετά τη νομιμοποίηση. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έφηβοι του Κολοράντο κάνουν μικρότερη χρήση ουσιών από τον εθνικό μέσο όρο.

Το Κολοράντο ήταν η πρώτη πολιτεία που επίτρεψε τη νόμιμη λιανική πώληση μαριχουάνας σε άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω, με τα πρώτα καταστήματα που πωλούν μαριχουάνα να ανοίγουν το 2014. Παρόλα αυτά, η χρήση κάνναβης μεταξύ των εφήβων έχει αρχίσει να μειώνεται ελαφρά τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 22% των μαθητών λυκείου του Κολοράντο που συμμετείχαν σε έρευνα το 2011, δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση μαριχουάνας μέσα στις προηγούμενες 30 ημέρες. Μέχρι το 2015, το ποσοστό μειώθηκε σε 21,2%, δηλαδή χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο που φτάνει το 21,7%.

Η νομιμοποίηση δεν οδηγεί σε αύξηση τη χρήση ουσιών

«Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση μαριχουάνας δεν έχει αυξηθεί μετά τη νομιμοποίηση, με τέσσερις στους πέντε μαθητές να συνεχίζουν να λένε ότι δεν χρησιμοποιούν μαριχουάνα, έστω και περιστασιακά», δήλωσαν οι συντάκτες της έρευνας.

Παράλληλα, το κάπνισμα έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στους εφήβους του Κολοράντο, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι λιγότερο από το 10% καπνίζει σε τακτική βάση. Το αλκοόλ είναι πιο διαδεδομένο από ό, τι η χρήση ουσιών, με το 30% των μαθητών να δηλώνουν ότι κατανάλωσαν αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά 30 ημέρες πριν από την έρευνα. Υπενθυμίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από νέους κάτω των 21 ετών στις ΗΠΑ είναι παράνομη.

Από τη στιγμή που το Κολοράντο και το Όρεγκον νομιμοποίησαν τη χρήση μαριχουάνας το 2012, η Ουάσιγκτον και η Αλάσκα ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Αρκετές άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Καλιφόρνια, της Νεβάδα και της Μασαχουσέτης, είναι πιθανό νομοθετήσουν παρόμοια μέτρα εντός του έτους. Μέχρι στιγμής το πείραμα του Κολοράντο θεωρείτε επιτυχημένο: το κράτος εισπράττει περισσότερα χρήματα από τη φορολογία της μαριχουάνας  από ό, τι από τη φορολογία του αλκοόλ, ενώ ο αριθμός των εγκλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών έχει συρρικνωθεί εκθετικά.

Αν και δεν υπήρξε καμία μετρήσιμη αύξηση στη χρήση μαριχουάνας από ενηλίκους, η αστυνομία εκφράζει τη δυσκολία της για την τήρηση ορισμένων σχετικών νόμων, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια της ουσίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι δύο χρόνια είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα αν τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης είναι θετικά ή όχι.