Καθώς τα πρώτα εμβόλιο της Pfizer/BioNTech φτάνουν στη Μεγάλη Βρετανία και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο 24ωρο, η Ρωσία ξεκινά επίσης το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, με κλινικές στη Μόσχα να εμβολιάζουν πρώτα εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό, ήδη από το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Το Sputnik V είναι το ρωσικό εμβόλιο που χρησιμοποιείται για τους εμβολιασμούς στη χώρα και η δημιουργία του είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Οι επιστήμονες που το δημιούργησαν υποστηρίζουν ότι είναι 95% αποτελεσματικό και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, αλλά εξακολουθεί να υποβάλλεται σε κλινικές μαζικές δοκιμές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί πάντως για να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις, αλλά δεν είναι σαφές πόσες δόσεις μπορεί να κατασκευάσει η Ρωσία: Οι δημιουργοί του αναμένεται να παρασκευάσουν μόνο δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin, ο οποίος ανακοίνωσε το πρόγραμμα, δήλωσε ότι προσφέρεται αρχικά σε άτομα σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας, καθώς και σε κοινωνικούς λειτουργούς. Η λίστα αυτή θα μεγαλώσει, όσο περισσότερες δόσεις του εμβολίου θα γίνονται διαθέσιμες.

Μια online υπηρεσία εγγραφής επιτρέπει στους κατοίκους της πόλης που ασκούν τα παραπάνω επαγγέλματα και είναι ηλικίας 18 έως 60 ετών να κλείνουν ραντεβού σε 70 τοποθεσίες στη Μόσχα για να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν από τις 08:00 έως τις 20:00.

Άτομα που έκαναν ενέσεις τις τελευταίες 30 ημέρες ή που είχαν αναπνευστικές ασθένειες τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα αποκλειστούν από τη χορήγηση του εμβολίου, όπως και άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, καθώς και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Κάθε άτομο θα λάβει δύο δόσεις του εμβολίου μέσω ένεσης, τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσεις –όπου ελέγχεται η αποτελεσματικότητά του και η ασφάλειά του σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού- του εμβολίου Sputnik V δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως έχει συμβεί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, αλλά αρκετοί από τους Μοσχοβίτες φαίνονται έτοιμοι να εμβολιαστούν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μια γιατρός, «έχω δει αρκετούς ασθενείς με Covid-19 στο νοσοκομείο μου, οπότε προτιμώ να το ρισκάρω με το εμβόλιο».