Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca πρόκειται να αρχίσει να παράγει ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ο Pascal Soriot είπε ότι η εταιρεία πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή τώρα, ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

«Αρχίζουμε να παρασκευάζουμε το εμβόλιο αυτήν τη στιγμή και πρέπει να το έχουμε έτοιμο για χρήση τη στιγμή που θα έχουμε τα αποτελέσματα», είπε. Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να παρέχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Soriot σημείωσε ότι η παραγωγή είχε αρχίσει ήδη επειδή, «θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότεροι. Φυσικά, αυτή η απόφαση κρύβει έναν κινδύνο, αλλά αυτός είναι οικονομικός – το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό». «Τότε, όλα τα υλικά, όλα τα εμβόλια που θα έχουμε κατασκευάσει θα είναι για πέταμα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η AstraZeneca δεν θα επιδιώξει να αποκομίσει κέρδος από την παραγωγή του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράγει δύο δισεκατομμύρια δόσεις, μετά την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων, μία εκ των οποίων ήταν με τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Bill Gates.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμφώνησε να προμηθεύσει τις μισές δόσεις που θα παραχθούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μία από τις νέες συνεργασίες της είναι με το Serum Institute of India (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο. Η άλλη είναι με δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates – μια συμφωνία ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο οργανώσεις, η CEPI και GAVI, θα βοηθήσουν στην εύρεση εγκαταστάσεων για την  παραγωγή και διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Ο κ. Soriot είπε ότι αναμένεται να μάθουμε έως τον Αύγουστο εάν το εμβόλιο AZD1222 είναι αποτελεσματικό. «Το να έχουμε ένα εμβόλιο είναι ένα πράγμα, αλλά πρέπει να το παράγουμε σε τεράστια κλίμακα και μπορώ να σας πω ότι αυτό δεν είναι εύκολο», συμπλήρωσε.