Η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για την προστασία από τον νέο κορωναϊό έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ: Τέσσερις ασθενείς έλαβαν το εμβόλιο στην ερευνητική μονάδα Kaiser Permanente στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά περιέχει έναν ακίνδυνο γενετικό κώδικα που αντιγράφεται από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια. Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες για να μάθουμε αν αυτό το εμβόλιο ή και άλλα που αναμένεται να δημιουργηθούν και να δοκιμαστούν, θα είναι αποτελεσματικό.

Το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε τη Δευτέρα ήταν μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών από το Σιάτλ. «Αυτή είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα να κάνω κάτι σημαντικό», δήλωσε η Jennifer Haller.

Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους, που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η οποία παρακάμπτει μια δοκιμή που κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθεί και θα διασφάλιζε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε ζώα. Αλλά η βιοτεχνολογική εταιρεία πίσω από τη δοκιμή, η Moderna Therapeutics, λέει ότι το εμβόλιο έχει δημιουργηθεί ακολουθώντας μια ασφαλή, δοκιμασμένη και στο παρελθόν διαδικασία.

Ο Δρ John Tregoning, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Imperial College London, δήλωσε: «Αυτό το εμβόλιο αξιοποιεί προϋπάρχουσα τεχνολογία. Έχει γίνει με πολύ υψηλά στάνταρντ, χρησιμοποιώντας στοιχεία που γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή για χρήση σε ανθρώπους και εκείνοι που συμμετέχουν στη δοκιμή θα παρακολουθούνται πολύ στενά. Ναι, προχωράνε πολύ γρήγορα, αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον ιό, όχι εναντία σε άλλους επιστήμονες και αυτό γίνεται προς όφελος της ανθρωπότητας».

Τυπικά, τα εμβόλια για ιούς, όπως η ιλαρά, είναι κατασκευασμένα από εξασθενημένο ή νεκρό ιό. Αλλά το εμβόλιο mRNA-1273 που δοκιμάζεται τώρα, δεν παράγεται από τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Αντίθετα, περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του γενετικού κώδικα που αντιγράφηκε από τον ιό, τον οποίο οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει την πραγματική λοίμωξη.

Οι εθελοντές έλαβαν διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου. Θα τους δοθούν δύο δόσεις συνολικά, σε απόσταση 28 ημερών, στον μυ του άνω βραχίονα. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτές οι αρχικές δοκιμές εξελιχθούν καλά, θα μπορούσε να χρειαστεί έως και 18 μήνες για να είναι διαθέσιμο για το κοινό.