Δύο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πανδημία: αφενός ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού ακόμη και τη μέρα που κλείνεται το ραντεβού. Αναλυτικά, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε:

«Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Από αύριο το πρωί θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώνουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

»Άρα, από αύριο, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους.

»Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα.

»Αναφέρω ενδεικτικά τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα. Είναι  άτομα τα οποία έχουνε σοβαρή, εκτός από στη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης.

»Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε  περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

»Ο εμβολιασμός κατ’ οίκων θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της Επιχείρησης Ελευθερία. Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

»Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό κατ’ οίκων στις απομακρυσμένες περιοχές, που ήταν το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει, και έχουν ήδη εμβολιαστεί αρκετοί συμπολίτες μας.

»Τώρα σε σχέση με την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα, συνεχίζεται κανονικά. Έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετούς γιατρούς και κάνουμε ένα κάλεσμα ξανά από εδώ, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι ιδιώτες γιατροί στο πρόγραμμα.

»Υπενθυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

»Ανακοινώνουμε μία ακόμη επιχειρησιακή αλλαγή. Οι πολίτες από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο.

»Υπενθυμίζουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα καταργήθηκε η ποινή αποκλεισμού που είχαμε σε αλλεπάλληλες αλλαγές των ραντεβού».