Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και το φετινό μήνυμά της είναι «Όλα ξεκινούν εδώ. Σώμα Υγιές. Στόμα Υγιές». Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την σημασία της σωστής στοματικής υγείας και τη σημασία του ρόλου που επιτελούν οι οδοντίατροι.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ) κ. Αθανάσιος Υφαντής, «η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)».

Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (αφού η πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντίατρους και υποχρηματοδοτεί την δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους, παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας.

Φαινόμενα όπως η παράνομη άσκηση αλλά και η παραπλανητική διαφήμιση για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία , έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά. Ας μην ξεχνάμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν σε περιπτώσεις ασθενών που κινδύνευσαν μετά από επίσκεψη τους σε οδοντιατρεία γειτονικών χωρών λόγω «φθηνότερων» τιμών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Και διευκρίνισε πως «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου».

Γιατί μόνο οι οδοντίατροι μπορούν να κάνουν λεύκανση;

Όπως τονίσθηκε, η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών – που μπορούν να κάνουν μόνο οδοντίατροι, λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού που επίσης πρέπει να κάνουν μόνο οδοντίατροι και χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο από οδοντιάτρους ή υπό την άμεση εποπτεία τους.

Βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.

Για τη θεραπεία γίνεται χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1%(>0,1% < 6% Η2Ο2), ή αντίστοιχων με δραστικές ουσίες όπως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου τα οποία, πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών.

Τέλος στην οδοντιατρική πράξη της λεύκανσης γίνεται χρήση ειδικών λυχνιών για διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στο ζώντα ιστό των δοντιών, ενώ τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης τους αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού) ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oι ηπατίτιδες.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΑ και τόνισε πως «σημαντική εξοικονόμηση δαπανών στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη λόγω της μείωσης των στοματικών παθήσεων. Σε αντίθεση με την χώρα μας που έχει αυξηθεί ο δείκτης τερηδόνας»

«Καλούμε τους ασθενείς – κατέληξε oκ. Υφαντής – να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος μας έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα. Η ποιότητα και η ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προέχουν.

Καλούμε και την πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών, ενώ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, την χρηματοδότηση από την πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας.