Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια «βίδα» από τιτάνιο την οποία ο οδοντίατρος τοποθετεί μέσα στο οστό της γνάθου κάτω από τα ούλα, με μια απλή, χειρουργική τεχνική. Η βίδα είναι η τεχνητή ρίζα του νέου δοντιού. Μετά την επούλωση του οστού, ο γιατρός προετοιμάζει και τοποθετεί τη στεφάνη του δοντιού. Η τελική όψη του νέου δοντιού είναι παρόμοια με το φυσικό δόντι.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν γέφυρες ή οδοντοστοιχίες όταν λείπουν περισσότερα από ένα δόντια. Mε μια επίσκεψη, ακτινογραφίες και την κατασκευή εκμαγείων, ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αν μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Η διαδικασία της τοποθέτησης αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Την προκαταρκτική: Επίσκεψη και διάγνωση με άμεση εξέταση του υποψήφιου για εμφυτεύματα και αξιολόγηση των ακτινογραφιών. Τη χειρουργική φάση: Το εμφύτευμα τοποθετείται στο οστό με μια απλή επέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Είναι μια ανώδυνη επέμβαση και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση. Μετά την επέμβαση ο πόνος είναι παρόμοιος με μια απλή εξαγωγή δοντιού. Κάποιοι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάρουν παυσίπονα φάρμακα. Το εμφύτευμα είναι καλυμμένο κάτω από τα ούλα, ή είναι ορατό μόλις το πάνω μέρος του, το οποίο δεν ενοχλεί. Τη φάση οστεοενσωμάτωσης: Ακολουθεί μια περίοδος αναμονής από τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με την περίπτωση, για να επιτρέψουμε στο οστό να επουλωθεί γύρω από το εμφύτευμα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πρόοδο της οστεονσωμάτωσης αλλά επιτρέπεται η άμεση φόρτιση (χρησιμοποίηση) του εμφυτεύματος. Και, τέλος, την προσθετική φάση: Τοποθετείται στο εμφύτευμα ένα στήριγμα από τιτάνιοκαι έτσι χρησιμοποιείται σαν ένα φυσικό σταθερό δόντι. Σε αυτή τη φάση λαμβάνονται αποτυπώματα και κατασκευάζεται η προσθετική αποκατάσταση, η οποία τοποθετείται μόνιμα στο εμφύτευμα και ο ασθενής μπορεί να μασάει κανονικά.

Όταν τελειώσει η θεραπεία πρέπει να ακολουθείται στοματική υγιεινή όπως στα φυσικά δόντια και να γίνεται ετήσια επανεξέταση. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με τη μέθοδο της υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης των εμφυτευμάτων (computer guided implantology). Η μέθοδος χρησιμοποιείται στο ιατρείο και μας δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας, αντιμετώπισης δύσκολων περιστατικών αλλά και μικρότερης ταλαιπωρίας του ασθενούς. Στο ιατρείο πέραν της τοποθέτησης και προσθετικής αποκατάστασης εμφυτευμάτων παρέχονται και όλες οι υπηρεσίες της γενικής οδοντιατρικής (θεραπείες δοντιών, ούλων, στεφάνες πορσελάνης, γέφυρες, οδοντοστοιχίες και λεύκανση δοντιών).

Σωτήριος Γ. Μιχαλάκης
Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην τοποθέτηση και την προσθετική αποκατάσταση εμφυτευμάτων παρακολουθώντας το Gide master program in implant dentistry του πανεπιστημίου UCLA.
megaraimplants.gr, smichalakis.gr, email: info@megaraimplants.gr,

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην τοποθέτηση και την προσθετική αποκατάσταση εμφυτευμάτων παρακολουθώντας το Gide master program in implant dentistry του πανεπιστημίου UCLA.