Πέρα από τις επιδόσεις, τα μετάλλια και τα ρεκόρ, την προσοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που μόλις ολοκληρώθηκαν τράβηξαν τα ολοστρόγγυλα, κόκκινα σημάδια που φαινόταν στο σώμα πολλών αθλητών, ειδικά της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και δη του πρωταθλητή της κολύμβησης Μάικλ Φελπς. Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν κάποια νέα μόδα τατουάζ, αποτέλεσμα κάποιου αγώνα paintball ή σημάδια νέας εντατικής προπόνησης αλλά σημάδια μια γνωστής στα καθ’ ημάς θεραπευτικής μεθόδου: τα σημάδια προκλήθηκαν από … βεντούζες, τη θεραπεία των γιαγιάδων μας.

Μα τι είναι οι βεντούζες;

Η τεχνική περιλαμβάνει ποτήρια ή κούπες και ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε κάποιο εύφλεκτο υλικό, συνήθως οινόπνευμα. Εκείνος που «κόβει» τις βεντούζες ανάβει το βαμβάκι που βρίσκεται στην άκρη μιας λαβίδας (ή ενός πιρουνιού) και καίει τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο ποτήρι, ώστε να δημιουργηθεί κενό. Γρήγορα, τοποθετεί το ποτήρι στο δέρμα του θεραπευομένου, το οποίο κολλάει καθώς δημιουργείται αναρρόφηση, τραβάει το δέρμα μακριά από το σώμα και φέρνει το αίμα στην επιφάνεια. Οι κόκκινες κηλίδες, οι οποίες συνήθως διαρκούν για τρεις ή τέσσερις ημέρες, προκαλούνται από ρήξη τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα.

Οι βεντούζες είναι πρακτική παρόμοια με τον βελονισμό και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα. Οι σύγχρονη εφαρμογή της πάντως, δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, αλλά με αντλίες που αφαιρούν τον αέρα από ειδικά διαμορφωμένα γυάλινα σκεύη.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από την τεχνική, οι αθλητές λένε ότι τη χρησιμοποιούν για να απομακρύνουν μυϊκούς πόνους και να απαλύνουν τις επιπτώσεις της σκληρής προπόνησης και των συνεχών αγώνων στο σώμα τους.

Αν και υπάρχουν πολλές άλλες τεχνικές αποκατάστασης – όπως το μασάζ, η σάουνα και τα λουτρά πάγου – αλλά ο Αμερικανός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Άλεξ Ναντούρ δήλωσε ότι οι βεντούζες ήταν καλύτερες από οτιδήποτε άλλο είχε δοκιμάσει.  «Αυτό ήταν το μυστικό που με κρατά υγιή και με γλίτωσε από πολύ πόνο».

Η θεραπεία με βεντούζες υποτίθεται ότι προσφέρει βοήθεια σε πολλά θέματα υγείας, όπως κρυολογήματα, μυϊκά προβλήματα, αρθρίτιδα, αϋπνία, προβλήματα γονιμότητας, κυτταρίτιδας – αν και κανένας από τους ισχυρισμούς αυτούς δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά όπως είπαμε.

Να σημειώσουμε ότι η τεχνική κρύβει και κινδύνους, καθώς η πιθανότητα εγκαύματος δεν είναι αμελητέα.