Η πλειοψηφία των γονιών δυσκολεύεται να βοηθήσει ένα επτάχρονο παιδί με τα μαθήματα του σχολείου, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πιθανότητα ισχύει παγκοσμίως!

Το διάβασμα στο σπίτι για το σχολείο είναι από τα πιο συνηθισμένα καθήκοντα ενός γονιού ή κηδεμόνα. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των γονιών αισθάνονται σίγουροι ότι παρέχουν σωστή καθοδήγηση στα παιδιά τους όταν αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν στα σχολικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Oxford Home Schooling.

Για τη μελέτη, 1.000 γονείς υποβλήθηκαν σε τρεις τυπικές ερωτήσεις για μαθήματα της Γ΄ Δημοτικού: Μόνο ένας στους 16 από τους συμμετέχοντες ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά και στις τρεις ερωτήσεις, οι οποίοι ήταν από τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Επιστήμης.

Από εκείνους που συμμετείχαν στη μελέτη, σχεδόν το ένα τέταρτο δήλωσε ότι αισθάνονταν «πιεσμένοι» όταν τους ζητείται από το παιδί τους να το βοηθήσουν με τα μαθήματά τους, ενώ περισσότερα από τρία τέταρτα παραδέχτηκαν ότι συχνά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αναζητώντας βοήθεια για να απαντήσουν σε απορίες των παιδιών τους σχετικά με τα μαθήματα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αισθάνονται σίγουροι ότι βοηθούν τα παιδιά τους με τα μαθήματά τους, με το 39% των πατέρων να δείχνουν αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους, σε σύγκριση με το 28% των μητέρων.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν έκπληξη, αλλά πιθανότατα αντηχούν τη θέση πολλών γονιών σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Δρ Nick Smith, διευθυντής της Oxford Home Schooling. «Για μερικούς, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ίδιοι ήταν στο εκπαιδευτικό σύστημα και έτσι δεν είναι εξοικειωμένοι με το τρέχον πρόγραμμα σπουδών.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γονέων παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν άγχος για τα μαθήματά τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό γι’ αυτούς να προσπαθούν να τα βοηθούν όπου μπορούν, χρησιμοποιώντας και το Google, αν χρειαστεί».