Σχεδόν τρία από τα τέσσερα ζευγάρια που κάνουν κάποια θεραπεία γονιμότητας θα γίνουν τελικά γονείς, δείχνει μια μεγάλης διάρκειας μελέτη από τη Δανία. Τα στοιχεία από περίπου 20.000 γυναίκες έδειξαν ότι το 65% απέκτησε παιδιά μέσα σε τρία χρόνια – ποσοστό που έφτανε το 71% μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές, παρουσιάζοντας τα δεδομένα τους σε συνέδριο για τη γονιμότητα, δήλωσαν ότι οι πιθανότητες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, αλλά τα ευρήματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά για τα ζευγάρια που αγωνίζονται να αποκτήσουν παιδί.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι περίπου ένας στους τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι επιτυχής σε γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Οι ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης παρακολούθησαν 19.884 γυναίκες από τη στιγμή που ξεκίνησαν θεραπεία γονιμότητας. Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, έδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές είχαν γεννήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 71% μετά από πέντε χρόνια.

Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το 80% απέκτησε παιδιά μέσα σε πέντε χρόνια. Αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 61% σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών και βρέθηκε στο 26% για γυναίκες άνω των 40 ετών.

Η Δρ Shara Malchau, εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσετε παιδί, ακόμη και αν έχετε δυσκολίες να συλλάβετε μόνοι σας. Οι περισσότερες αιτίες της υπογονιμότητας μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά η ηλικία παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αν οι θεραπείες πρόκειται να είναι επιτυχείς ή όχι. Επίσης, οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο από 30 είχαν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς επίσης και οι γυναίκες που δεν καπνίζουν»

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των γυναικών κάτω των 35 ετών συνέλαβαν κάνοντας σεξ – παρά το γεγονός ότι έκαναν κάποια θεραπεία γονιμότητας.

Ωστόσο, η Δρ Malchau διευκρίνισε ότι Δανία δίνει προτεραιότητα στις θεραπείες γονιμότητας, γεγονός που κάνει ευκολότερο για τις γυναίκες να συνεχίσουν τις προσπάθειες – άλλες χώρες είναι λιγότερο γενναιόδωρες.

Κοινές αιτίες της υπογονιμότητας για τις γυναίκες είναι:

-βλάβη στις σάλπιγγες

– προβλήματα ωορρηξίας

– ενδομητρίωση

– ηλικία

– σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

– διαβήτης

– κάπνισμα

– παχυσαρκία ή ελλιπές βάρος

Κοινές αιτίες για την υπογονιμότητα στους άνδρες:

– χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων

– προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτωσης

– διαβήτης

– παχυσαρκία